“Voer een 30 uren-week in”

3 januari 2017
Warda El-Kaddouri
We hebben het allemaal oh zo druk en de combinatie werk-privé is oh zo lastig. Warda El-Kaddouri is onderzoekster literatuurwetenschappen en schrijft over tijdsbeleving. “We beleven onze tijd niet bewust genoeg.”
Warda El-Kaddouri(De Ochtend 03/01/2017)
Steeds vaker kreunen mensen onder de druk van de onevenwichtige combinatie werk-privé. Een combinatie waarvan de scheidingslijnen tussen beide steeds vager worden. “Een telefoon of laptop krijgen van het werk is een vergiftigd geschenk. Werkgevers beseffen niet hoe nefast het is voor onze tijdsbeleving.”
Daarom pleit El-Kaddouri voor een 30 uren-week. Op voorwaarde dat men evenveel verdient als een voltijdse werkweek. “Mensen moeten niet wachten tot ze de pensioenleeftijd bereikt hebben om aan zelfontplooiing te doen,” vindt ze. “Een 30-uren week moet bespreekbaar worden. Maar niemand durft echt voor verandering te kiezen.”
Toch valt niet alles aan de werkgever te wijten, maar hebben we zelf ook veel in de hand. “We hebben veel vrije tijd maar beleven die tijd niet bewust genoeg,” legt El-Kaddouri uit. “Mensen hebben moeite om zodra ze thuis zijn de knop om te schakelen.” Daarom raadt El-Kaddouri aan om dagelijks bezig te zijn met activiteiten die helemaal niets met je werk te maken hebben. “Ga lezen, koken of in de bossen wandelen. Zo concentreer je je op één ding en vergeet je de buitenwereld.”