De enige douche die Fabrice Ondoa nog krijgt van KV Oostende is een ijskoude douche. Bij de doelman viel vandaag namelijk een ontslagbrief op de mat, nadat hij in de nacht van zaterdag op zondag samen met 10 anderen door de politie betrapt is geweest op een lockdownparty. Het feest vond plaats in het appartementsgebouw, in Oostende, waar de 24-jarige Kameroener woont.
"Als voetbalclub kunnen wij dergelijk egoïstisch en onverantwoord gedrag niet tolereren”, schreef KVO-voorzitter Gauthier Ganaye in een persbericht waarin het ontslag van de keeper wereldkundig werd gemaakt.
Rechtsgeldig
Maar kan een club een speler ontslaan omwille van een lockdownfeest? Ja, dat kan wel degelijk, zegt Peter Roosens die als advocaat gespecialiseerd is in sport- en arbeidsrecht.
“Als de club kan aantonen dat de speler in kwestie effectief dat feestje georganiseerd heeft en er aanwezig was, dan denk ik dat er sprake kan zijn van een rechtsgeldig ontslag.” Dat geldt trouwens niet alleen voor voetballers maar voor alle werknemers in de private sector.
Hoe kan dat dan? “Het is een klassiek ontslag om een ‘dringende reden’, zoals dat dan heet. Dat is een ernstige tekortkoming die elke verdere samenwerking tussen de werkgever en de werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt”, legt Roosens uit.
“Zo’n tekortkoming kan een professionele tekortkoming zijn, maar ook iets buiten het voetbal, zoals de organisatie van een lockdownparty.” In de huidige maatschappelijke context denkt Roosens dat dit wel degelijk een ernstige tekortkoming is die een ontslag zonder enige vergoeding kan rechtvaardigen.
Disproportioneel
Roosens is als advocaat niet betrokken bij de zaak en spreekt zich enkel uit over het juridische aspect. Daarnaast is er ook het sportieve aspect. Daarvoor gaan we te rade bij Sporza-journalist Peter Vandenbempt.
Vandenbempt noemt de beslissing om Ondoa te ontslaan onomwonden “disproportioneel en hypocriet”. Waarom? “Als jij en ik zulke fratsen uithalen, komen we er vanaf met een boete. Waarom iemand zijn werk hiervoor moet verliezen, begrijp ik niet zo goed.