Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Voetballer ontslagen na lockdownfeest: waarschijnlijk rechtsgeldig, maar mogelijk ook "disproportioneel en hypocriet"

di 15 dec. - 9:52

KV Oostende heeft doelman Fabrice Ondoa ontslagen omdat hij afgelopen weekend blijkbaar een lockdownfeest had georganiseerd in zijn woning. Maar is dat reden genoeg om iemand te ontslaan? Hoogstwaarschijnlijk is het rechtsgeldig, maar even waarschijnlijk is het ook “disproportioneel en hypocriet”, vindt Sporza-journalist Peter Vandenbempt. Ondoa zelf heeft ondertussen gereageerd op Instagram dat hij geen feest heeft georganiseerd, en niet eens gehoord werd.
Peter Vandenbempt

De enige douche die Fabrice Ondoa nog krijgt van KV Oostende is een ijskoude douche. Bij de doelman viel vandaag namelijk een ontslagbrief op de mat, nadat hij in de nacht van zaterdag op zondag samen met 10 anderen door de politie betrapt is geweest op een lockdownparty. Het feest vond plaats in het appartementsgebouw, in Oostende, waar de 24-jarige Kameroener woont.

"Als voetbalclub kunnen wij dergelijk egoïstisch en onverantwoord gedrag niet tolereren”, schreef KVO-voorzitter Gauthier Ganaye in een persbericht waarin het ontslag van de keeper wereldkundig werd gemaakt.

Rechtsgeldig

Maar kan een club een speler ontslaan omwille van een lockdownfeest? Ja, dat kan wel degelijk, zegt Peter Roosens die als advocaat gespecialiseerd is in sport- en arbeidsrecht.

“Als de club kan aantonen dat de speler in kwestie effectief dat feestje georganiseerd heeft en er aanwezig was, dan denk ik dat er sprake kan zijn van een rechtsgeldig ontslag.” Dat geldt trouwens niet alleen voor voetballers maar voor alle werknemers in de private sector.

Hoe kan dat dan? “Het is een klassiek ontslag om een ‘dringende reden’, zoals dat dan heet. Dat is een ernstige tekortkoming die elke verdere samenwerking tussen de werkgever en de werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt”, legt Roosens uit.

“Zo’n tekortkoming kan een professionele tekortkoming zijn, maar ook iets buiten het voetbal, zoals de organisatie van een lockdownparty.” In de huidige maatschappelijke context denkt Roosens dat dit wel degelijk een ernstige tekortkoming is die een ontslag zonder enige vergoeding kan rechtvaardigen.

Disproportioneel

Roosens is als advocaat niet betrokken bij de zaak en spreekt zich enkel uit over het juridische aspect. Daarnaast is er ook het sportieve aspect. Daarvoor gaan we te rade bij Sporza-journalist Peter Vandenbempt.

Vandenbempt noemt de beslissing om Ondoa te ontslaan onomwonden “disproportioneel en hypocriet”. Waarom? “Als jij en ik zulke fratsen uithalen, komen we er vanaf met een boete. Waarom iemand zijn werk hiervoor moet verliezen, begrijp ik niet zo goed.

Waarom iemand zijn werk hiervoor moet verliezen, begrijp ik niet zo goed.

— Peter Vandenbempt

Wat Vandenbempt vooral stoort, is - wat hij noemt - het hypocriete gedrag van KVO. Ondoa was namelijk in de B-kern van de club verzeild geraakt. “Hij was dus van geen waarde meer voor de club, integendeel, hij had nog een flink contract van anderhalf jaar. Dan is het een heel gemakkelijke manier om zich van zo’n speler te ontdoen.”

Nu weet Vandenbempt dat Ondoa wel een voorgeschiedenis had. “Dus het zou kunnen dat dit de druppel is die de emmer deed overlopen.” Zo weet de voetbaljournalist dat Ondoa, toen hij nog maar net in Oostende was, op één middag twee BMW’s en een Ferrari bestelde, daarvoor ook de contracten ondertekende, maar die niet kon betalen. Dat heeft de club toen een hele hoop gedoe opgeleverd.

“Als het een aaneenschakeling is van feiten, is het wat anders. Maar als het alleen maar om het lockdownfeest gaat, dan is het heel opportunistisch gebruik maken van het recht om van een contract af te geraken”, besluit Vandenbempt.

Ondoa: "Ze hebben me niet eens gehoord, het is schandalig"

Fabrice Ondoa heeft ondertussen op sociale media gereageerd op zijn ontslag. "Ze hebben me niet eens gehoord, het is schandalig", vertelt hij misnoegd.

"Het bestuur heeft niet eens de moeite genomen me uit te nodigen voor een gesprek, om de feiten die ze me ten laste leggen uit te leggen", trekt de Kameroener van leer. "Ik heb het nieuws van mijn ontslag quasi tegelijkertijd met de media vernomen"

"Ik geef toe dat ik geschokt ben, omdat ze me niet eens uitnodigden om mijn versie van de feiten uit te leggen. Ze nemen een zware beslissing zonder mij te horen. Ik heb enkel een brief van hun advocaat ontvangen."

"Het is schandalig. Als KVO me had uitgenodigd, hadden ze begrepen dat mij niets te verwijten viel. Ik heb geen feest georganiseerd", besluit Ondoa.

Beluister het gesprek met Peter Vandenbempt in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be, sporza.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet