Voetballertjes jonger dan 12 mogen in Groot-Brittannië niet meer koppen

25 februari 2020
©MarkThomas (via Pixabay.com)
Britse voetballertjes die jonger dan 12 zijn mogen niet meer koppen. Recente studies tonen aan dat er een verband zou zijn tussen koppen en hersenletsels op lange termijn.

“De laatste jaren is er meer en meer onderzoek gebeurd naar de impact van koppen, maar ook van andere trauma, accidentjes ter hoogte van het hoofd, de functie van de hersenen en de letsels op lange termijn”, zegt Frank Pauwels, sportarts in Brussel aan het UZ en voorzitter van Gezond Sporten Vlaanderen in ‘Nieuwe Feiten’.

“De studie die nu onlangs uitgebracht is in Schotland toont aan dat er wellicht wel een verband is tussen het veelvuldig koppen en hersenletsels op lange termijn, met onder meer dementie, Alzheimer en Parkinson. "Voor het onderzoek werden meer dan 7000 professionele voetballertjes vergeleken met meer dan 20000 niet-voetballertjes. Zij waren gematcht volgens leeftijd en geslacht. "Op lange termijn hadden de voetballers meer kans op hersenschade”, zegt Pauwels.

De studie veronderstelt dat de hersenschade ontstaat in de jeugd. “Het is niet 100 procent zeker of het nu komt door het repetitief veelvuldig koppen en dat het kleine schade toebrengt aan de hersenen, of dat het door meermaals grote trauma’s zijn ter hoogte van het hoofd.”

Het kopverbod tot 12 jaar is een voorzorgsmaatregel. “We proberen onze jeugd zo veel mogelijk te stimuleren om aan sport te doen." Pauwels benadrukt dat we ervoor moeten zorgen dat we op lange termijn daar niet meer schade door berokkenen.

Nekspieren van belang

In België mogen voetballertjes nog koppen. Het wordt tot de leeftijd van 9 jaar wel geadviseerd om het niet te doen. De studie suggereert nu om dat te verhogen en tot 12 jaar te verbieden.

Volgens Pauwels zijn de nekspieren van heel groot belang. "Ze moeten voldoende ontwikkeld zijn om je hoofd te stabiliseren. Wanneer je nekspieren onvoldoende sterk zijn vliegt het hoofd van links naar rechts tijdens het koppen en dat zorgt intern voor meer schade. Naarmate je ouder wordt zullen je nekspieren krachtiger worden, daarom stellen wetenschappers voor om het koppen uit te stellen tot na een bepaalde leeftijd.”

Beluister hieronder het gesprek in 'Nieuwe Feiten':