Voetbalsupporters zijn écht strenger voor Lukaku

6 september 2019
Romelu Lukaku bekloeg zich al vaker over de strengheid van voetbalsupporters. Het gevoel leeft bij Lukaku dat hij dubbel zo hard moet werken voor appreciatie. En wat blijkt nu? Lukaku heeft gelijk.

Luca Van Kerckhoven, student Sociaal-Economische Wetenschappen aan de UAntwerpen, onderzocht of 'het Lukaku-vermoeden' echt bestaat en schreef er zijn masterproef over. 

Via een enquête werden fans ondervraagd over hoe zij naar onze Rode Duivels kijken en meerbepaald naar spelers met een migratie-achtergrond.

'Onbewust racisme'

Zo werd er gevraagd aan de fans of ze spelers met een migratie-achtergrond anders waarderen. Het duidelijke antwoord op die vraag was 'neen'.

Maar als fans beoordelingsscores moeten uitdelen aan elke Rode Duivel afzonderlijk, blijkt dat spelers met een migratie-achtergrond systematisch ondergewaardeerd worden. Dat zou kunnen wijzen op verdoken of zelfs 'onbewust racisme'. 

Algoritme

Van Kerckhoven legde de beoordelingsscores van fans namelijk naast 'objectieve beoordelingsscores', die algoritmisch berekend werden op basis van handelingen van de spelers tijdens de wedstrijd (geslaagde en mislukte passes, assists, gescoorde doelpunten, ...). Die methode werd toegepast na de Nations League-wedstrijd van België tegen Zwitserland. België verloor die match met 5-2.

Rode Duivels van een vreemde origine, zoals Romelu Lukaku, worden systematisch slechter gequoteerd dan pakweg een Kevin De Bruyne, die Belgische origine heeft en dat is opmerkelijk. De scores verschillen 15 procent. Zo werden "allochtone spelers" beoordeeld door hun fans met een 4,8/10 terwijl de algoritmische (objectieve) score 6,3/10 is.

Voetbalbond

De resultaten van zijn scriptie legde Van Kerkchoven voor aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Daar zijn ze niet echt verrast door de resultaten van het onderzoek. "Racisme en andere vormen van discriminatie zijn maatschappelijke problemen en voetbal is helaas vaak een weerspiegeling van de maatschappij", zo zegt KBVB-woordvoerder Pierre Cornez.

De Bond lanceert al regelmatig ethische campagnes die pleiten voor respect, diversiteit en verdraagzaamheid. En door een aanpassing in het bondsreglement kan discriminatie nu ook eenvoudiger bestraft worden.