Vogels zijn brandstichters!

16 februari 2016
Weinig menselijks is de dieren vreemd. Ja, wij hebben gevoel voor humor. Maar ook dieren weten een grap te waarderen. Wij koken. Maar als apen vuur konden maken, zouden ze dat ook doen.
 
Vooruit dan: wij kunnen vuur maken. Maar er zijn ook dieren die gebruik maken van vuur. Wat zeggen we? Sommige dieren stichten actief en doelbewust brand! Dus niet zoals het konijn dat in 1997 een groot heidegebied in Limburg in de fik stak, want dat was eerst door het leger in brand geschoten.
 
Volgens een Australische ethno-ornitoloog (iemand die de relatie tussen vogels en mensen bestudeerd) is er groeiend bewijs dat minstens twee roofvogelsoorten - de grote bruine valk en de zwarte wouw - de Australische brush in brand steken om prooien uit hun schuilplaats te jagen. 
 
Die vogels gaan niet met vuurstenen aan de slag, maar getuigen (Aboriginals en brandwachters) vertellen dat ze smeulende of brandende takken oppikken om soms honderden meters verder een nieuwe brandhaard te veroorzaken. Kwestie van de concurrentie bij de oorspronkelijke uitrookplek te vermijden.
 
Wist u trouwens dat er ook valken zijn die hun prooi levend in rotsspleten opsluiten zodat ze altijd over vers voedsel voor hun jongen beschikken? 
 
Benieuwd wat onze favoriete gedragsbioloog daaraan toe te voegen heeft.
 
 
Foto: Bob Gosford