Voka wil corona-infopunt: “Bedrijven weten niet wat ze moeten doen als werknemer besmet raakt”

26 februari 2020
© Radio 1
De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka krijgt naar eigen zeggen meer en meer vragen van bedrijven over het coronavirus, omdat het virus nu ook opduikt in landen waarmee Vlaamse bedrijven veel handel drijven, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Die intense handel maakt dat er ook heel wat mensen van hier naar die landen gaan en omgekeerd.

"Onze ondernemingen zitten met heel wat vragen over de concrete aanpak van deze crisis”, zegt Hans Maertens van Voka in 'De Wereld Vandaag'. ”Wat moeten we doen als een werknemer besmet geraakt? Wat als een quarantaine de normale werking van het bedrijf hindert of dreigt stil te leggen? Wie moet er verwittigd worden als er een besmetting vastgesteld wordt?”

Voka wil daarom dat er snel een info- en meldpunt opgezet wordt waar bedrijven terecht kunnen voor info en advies, “en desnoods begeleiding wanneer de problemen zich voordoen.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt in een eerste reactie dat ze het verzoek van Voka zal bekijken:“Alle informatie over het coronavirus wordt samengebracht op de website www.info-coronavirus.be. Bij een uitbraak in ons land worden de bedrijven betrokken bij het overleg, maar dat is nu nog niet aan de orde.”

De coronacrisis dreigt grotere economische gevolgen aan te nemen dan we verwachten

Als er in ons land een uitbraak zou zijn, wil Voka een “corona-taskforce” waarin overheden, administraties, ondernemersorganisaties en anderen permanent de crisis opvolgen, informatie uitwisselen en de nodige maatregelen bespreken en nemen voor onze bedrijven.

"We moeten nu al een dergelijke taskforce voorbereiden", vindt Hans Maertens, "want de coronacrisis dreigt grotere economische gevolgen aan te nemen dan we verwachten. We hebben heel goede ervaringen met de brexit-taskforce en dit zowel op federaal als Vlaams niveau.”

Beluister het gesprek met Hans Maertens in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: