"Volg gewoon je passie!" (of toch niet?)

12 september 2018
Je kind beslist wat het wil gaan studeren, maar als ouder twijfel je bij hun keuze. Wat doe je daarmee?

Hanane Llouh is 25 jaar en helpt studenten bij hun inschrijving aan de universiteit van Antwerpen. Het valt haar op dat ouders die meekomen om hun kind in te schrijven vaak twijfelen over de studierichting die hun zoon of dochter wil gaan volgen. "Wat gaat mijn kind met dit diploma doen?", vragen velen zich af. 

"Volg je passie"

Hanane probeert ouders altijd gerust te stellen door hen te zeggen dat zij ook goed is terechtgekomen na haar studies mode en geschiedenis. "Ik snap de bezorgdheden, maar ik vind wel dat studenten zelf moeten kiezen en gewoon gelukkig moeten zijn", zo zei Hanane. "Volg je passie!"

Brede inzetbaarheid

Sofie Cabus is onderzoeker, verbonden aan het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA). Zij zegt dat jongeren vaak geen vijf of tien jaar vooruit denken en eigenlijk best wat begeleiding kunnen gebruiken bij het maken van een studiekeuze. 

Ze maakt zich verder geen zorgen over algemene opleidingen zoals geschiedenis of filosofie. "Een algemene opleiding zoals geschiedenis zorgt voor een brede inzetbaarheid op de arbeidsmarkt", zo zei ze. Het is dus helemaal oké om te kiezen voor een brede opleiding waar niet meteen een specifieke job aan vasthangt.

"Waar je wel mee moet oppassen is een job onder je niveau aannemen, omdat het moeiijk is om daarna nog een job te vinden die wel aansluit bij je diploma en niveau", vervolgt Sofie Cabus. 

Bekijk hier het volledige gesprek over studiekeuzes: