Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

Op dieet

di 14 jan. - 11:00

Er zijn weer veel mensen op dieet. Klassieke aandoening bij de mens. Dat we na de feestdagen, aan het begin van het nieuwe jaar beslissen dat we anders moeten gaan eten. Is het iets dat we al eeuwen doen of een eerder recent fenomeen? Waar komt toch onze obsessie met eten en gewicht vandaan?
montignac

De gekste diëten bestonden en bestaan er. Het lintwormdieet, het Fletcher of kauw-dieet, of eentje dat te gek voor woorden is: het “avoid the swamp-diet”- woon liever niet te dicht bij een moeras.  Max Vryens brengt een bloemlezing van bizarre diëten.

Opvallend veel mensen die tegenwoordig voor het “ketodieet” kiezen: heel weinig koolhydraten en veel gezonde vetten. Goede methode of toch minder onschuldig dan op het eerste gezicht lijkt? Maar er bestaan véél diëten om uit te kiezen. Voor eens en voor altijd: wat werkt het beste?  Michaël Sels is onze gast - hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Bernadette Damman heeft al het ene na het andere dieet geprobeerd, meestal was het resultaat van korte duur. Het jojo-effect is haar niet vreemd. Ward Bogaert zocht haar op. Waar haalt ze de moed vandaan om telkens aan een nieuw dieet te beginnen?

Hoe oud is het allereerste dieet eigenlijk? Wanneer is de mens beginnen diëten?  Een vraag voor Yves Segers, expert agrarische- en voedselgeschiedenis.

Als je er in slaagt om veel af te vallen en plots als een veel slanker iemand door het leven te gaan, wat doet dat dan met je? Bekijken of benaderen mensen je dan anders? Zangeres Adèle kreeg op social media bv te horen “zo is het wel genoeg”, nu mag je stoppen met afvallen. Hoe is het zelfbeeld van de flink vermagerde Joost Vandecasteele al dan niet veranderd, vroeg reporter Brecht Devoldere hem. 

En tegen lunchtijd hebben véél mensen last van een emotie waar mensen op dieet ook mee te maken krijgen: we worden dan “hangry”. Slechtgezind zijn omdat je honger hebt. En niet te onderschatten fenomeen dat zich bij sommigen zeer hevig kan manifesteren. Acteur en call-boy Rik Verheye heeft er vaak last van.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet