Volgende week oorlog?

2 november 2011

We voelen toch iets wat we als 'oorlogsdreiging' zouden omschrijving. Wat wil het geval? De Israëlische premier Benjamin Nethanyahu en diens minister van defensie Ehud Barak proberen een meerderheid te vinden in het kabinet om een militaire actie tegen Iran te ondernemen. Een kleine meerderheid binnen de regering kan zich voorlopig nog niet vinden in zo’n plan, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

 

De cruciale (sorry!) datum is 8 november, dan wordt een rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap gepubliceerd. Westerse veiligheidsdiensten zouden het erover eens zijn dat Iran nog amper 2 tot 3 jaar nodig heeft om een bom te maken. Westerse defensie-experts vinden dan weer dat een aanval op Iran tijdens de wintermaanden geen goed idee is, en daarom is er dus haast bij.

 

Nog tekens aan de oorlogswand? Het bereik van Israëlische Jericho-3's is vergroot en gisteren werd er een testraket afgevuurd. Neem daarbij nog het rare verhaal over dat vermeende Iraanse complot tegen de Saoedische ambassadeur in Washington en de Amerikaanse reactie op het Palestijnse lidmaatschap van de Unesco. We hebben al voor minder de complottheoreticus uitgehangen. En we hebben ook vragen.

 

"Zou het?" bijvoorbeeld. En verder: "Wat heeft Obama daar bij te winnen?" Of "Probeert Israël op die manier het diplomatieke isolement te doorbreken?" Luister voor de antwoorden en meer naar Rik Coolsaet.

 

 

Het plaatje is het schilderij 'Voorgevoel van de burgeroorlog' van Dali. Ook wel bruikbaar voor oorlog tout court, dachten we.