"Volgens mij hoopt Bannon dat Trump hem weer zal nodig hebben"

10 januari 2018
Steve Bannon, de voormalige topadviseur van president Donald Trump, hoopt dat de president hem binnenkort weer nodig zal hebben. Dat zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens, nu blijkt dat Bannon opstapt bij de uiterst rechtse nieuwswebsite Breitbart News. "Hij is onder druk gezet".

Alles begon vorige week. Bannon kwam toen in opspraak voor zijn kritische uitlatingen over president Trump en diens familie in het boek "Fire and fury". Trump zelf reageerde furieus, waarna Bannon met excuses kwam.

Gisterenavond raakte dan bekend dat de voormalige topadviseur opstapt bij de uiterst rechtse nieuwswebsite Breitbart News. Maar vrijwillig is dat niet, benadrukt Björn Soenens in De Ochtend. "Bannon is onder druk gezet door een deel van de aandeelhouders van de nieuwssite. Vooral door de Mercer-familie, die achter de president staat. Ze hebben hem als een steen gedumpt."

Als hij zich tegen Trump zou keren, dan werkt hij zichzelf de verdoemenis in.

"Volgens mij hoopt Bannon dat Trump hem weer zal nodig hebben", zegt Soenens. "Denk aan zijn excuses van begin deze week. Ik geloof ook echt dat hij die meent. Het is zijn doel om de Trumpiaanse agenda uit te voeren, het economisch nationalisme. Als hij zich tegen Trump zou keren, dan werkt hij zichzelf de verdoemenis in."

"Bannon wil invloed", zo benadrukt de correspondent. "Hij zal dus proberen om weer in de gratie te komen van Trump. En wellicht hoopt hij dat de Republikeinse leiding weer in ruzie komt met de president, waarop Trump hem dan zal bellen om hem te helpen."

Bron: vrtnws.be

Beluister het interview met Björn Soenens: