"Volkswagen heeft geen geld voor gedupeerden in Europa? Niks van"

4 juli 2016
Test-Aankoop gelooft niet dat Volkswagen geen geld meer zou hebben om Europese klanten die het slachtoffer werden van het schandaal met de sjoemelsoftware te vergoeden. Dat had de Volkswagen-topman Matthias Müller dit weekend nog beweerd. In de Verenigde Staten heeft de Duitse autobouwer wel al een schikking getroffen met gedupeerde klanten.
In de VS zijn ongeveer 500.000 dieselwagens van Volkswagen met sjoemelsoftware uitgerust. Wie met zo'n dieselwagen rijdt, zal nu de keuze krijgen: ofwel koopt Volkswagen de auto terug, ofwel wordt de auto aangepast. In beide gevallen zullen eigenaars tot zo'n 9.000 euro bijkomende compensatie krijgen. Het akkoord gaat de autobouwer 13,3 miljard euro kosten, en alles samen heeft het bedrijf 16,2 miljard euro opzijgezet om de kosten van het schandaal te dekken.

Wereldwijd is de sjoemelsoftware in 11 miljoen dieselwagens ingebouwd. Een Europese schikking met soortgelijke bedragen zoals in de VS is volgens de Volkswagen-topman dan ook niet mogelijk. 

Test-Aankoop: "Volkswagen moet gevolgen dragen"

"Zeggen dat er voor de Europese klanten geen euro beschikbaar is, daar geloven wij niks van", reageert Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop. Vorige week hebben ze bij het gerecht een groepsvordering ingediend in naam van Belgische gedeputeerden. "Wij zijn overtuigd van onze zaak en wij blijven de ingeslagen weg volgen. Het is Volkswagen die de klant jarenlang heeft bedrogen, de autobouwer moet daar nu de gevolgen voor dragen."

Test-Aankoop eist dat de wet wordt toegepast. "Er is een wet over handelspraktijken en daar is een sanctie voor misleiding. Wij hoeven niet aan te tonen dat Volkswagen klanten heeft misleid, want dat heeft de autobouwer zelf toegegeven. De sanctie voor misleiding houdt in dat de consument de wagen kan houden en dat Volkswagen de aankoopprijs moet terugbetalen. Dat is een zware sanctie, dat beseffen we, maar de wet voorziet die sanctie dus er is geen reden om die niet te vragen."

Test-Aankoop hoopt wel nog op onderhandelingen om tot een schikking te komen met Volkswagen. "De wet voorziet ook dat er tijdens de procedure een onderhandeling plaatsvindt." Intussen hebben al zeker 5.000 mensen zich gemeld bij Test-Aankoop voor de groepsvordering. Wie dat wenst, kan zich nog altijd aansluiten.

Bron © deredactie.be