Voltaire en Diderot hadden een Afrikaanse voorganger

26 mei 2011

Deze namiddag had Ruth Joos filosoof en muzikant Jan Leyers te gast. Hij kwam zijn boek 'weg naar het avondland' voorstellen. In dat boek volgt hij de weg van de mensheid. Vanuit bakermat Ethiopië trekt hij richting het Midden - Oosten, om uiteindelijk in ons eigen België te eindigen.

Tijdens het gesprek in Joos haalt hij aan dat een Ethiopische professor wees op het bestaan van een lokale filosoof die reeds voor de Franse revolutie aan verlichtingsdenken deed. Nochthans dachten de verlichtingsdenkers - Hume, Locke, Montesquieu, Diderot, Rousseau, Voltaire, .. - dat er in het Afrikaanse continent geen intellectuele arbeid verricht werd. De professor ergerde zich verder aan het feit dat de vroege Afrikaanse denkers nog steeds onbekend zijn in de Europese contreien.

Uiteraard kunnen wij niet anders dan toegeven dat dit waarschijnlijk de waarheid is. Tenzij u Zera Yacob (foto) wél kent uiteraard. Zelfs Etienne Vermeersch - toch een autoriteit wanneer men het over filosofie heeft - moest toegeven dat hij deze filosoof niet kent.

Voor de volledigheid : de foto boven dit artikel is de manier waarop Zera Yacob wordt afgebeeld in het computerspel "Civilization : beyond the Sword".

 

Lees en beluister ook :