Voltaire, foute boel

25 januari 2020
Voltaire staat bekend als één van les Grands Hommes van Frankrijk, un des immortels, een onsterfelijke. Auteur van Candide, filosoof van de Verlichting, vrijdenker en wegbereider van de Franse Revolutie. Zo kenden wij van Interne Keuken hem ook. Maar er is een maar.

Wilfried Janssens heeft ons de ogen geopend. Wilfried Janssen was ooit gedelegeerd bestuurder van de Kredietbank en voorzitter van de Belgische Vereniging van Banken. Sinds hij twintig jaar geleden met pensioen ging, heeft hij zich ontpopt als historicus.

Oud-bankier Janssens heeft alle bekende brieven van Voltaire nagelezen, heeft zich aan het rekenen gezet en heeft een reconstructie gemaakt van het vermogen van Voltaire.

De eindconclusie van Voltaire, man van zaken, het boek dat Wilfried Janssens over Voltaires portemonee heeft geschreven, is verbijsterend: Voltaire was een slavenhandelaar. 

Voltaire staat bekend als tegenstander van de slavernij. Er is die beroemde paragraaf waarin Candide een zwarte slaaf vindt, naakt en verminkt, een hand en een been afgehakt. Voltaire legt de slaaf deze woorden in de mond: "C'est à ce prix que vous mangez du sucre en Europe." Dit is de prijs voor de suiker die jullie in Europa eten.

Ik herhaal: Voltaire was een slavenhandelaar.

We kijken uit naar de komst van Wilfried Janssens aan de keukentafel.

Candide ontmoet een Surinaamse slaaf