Voltijds werken en opvang vinden voor je kinderen: niet makkelijk

7 september 2018
Voltijds werken, op tijd aan de schoolpoort staan, de kinderen naar het voetbal brengen en ’s avonds alles geregeld krijgen: luisteraar Dora vraagt zich in 'Bij Debecker' af hoe ze het allemaal moet doen. “De school eindigt om half vier, dat is het begin van de namiddag voor mij en dat haal ik nooit. Ik kan mij niet inbeelden dat andere ouders dat wel kunnen.”

Verschillende luisteraars vertelden over hun ervaringen:

Hulp van andere ouders

Volgens Ann Reymen moeten mensen zorgen voor elkaar. “Ze kunnen bijvoorbeeld carpoolen. Ik heb altijd extra kinderen mee na school. Mensen moeten hulp durven vragen aan anderen en niet alles zelf proberen te doen, want dat lukt toch niet.”

Babysitter

Saskia heeft een jobstudent in dienst die twee avonden per week om half vier aan de schoolpoort staat. “Ze neemt de kinderen mee naar huis, geeft hen een boterham en speelt even met hen. Dan vind ik ’s avonds een rustig kind en hebben we nog wat tijd om samen een boekje te lezen."

De app Bsit brengt je in contact met babysitters die aangeraden zijn door jouw vrienden en mensen uit de buurt.

Huiswerk afschaffen

“Ik begrijp niet dat kinderen na 8 uur school nog met huiswerk naar huis komen”, zegt Dora. “Een extra speeltijd in de namiddag en ervoor zorgen dat huiswerk verdwijnt, zou veel oplossen. Want ’s avonds aan de eettafel ben je daar ook nog eens mee bezig.”
Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert: “Scholen langer laten duren is geen optie, want ze moeten verplicht stoppen tussen drie en vijf. Huiswerk in de opvang lijkt me wel een goed idee, maar daar beslist elke school zelf over." Een perfecte optie, volgens luisteraar Tom van Blaeren: “Bij ons is er een uurtje studie na school vanaf het derde leerjaar en dat werkt heel goed. Alles is volledig af wanneer we thuiskomen, en ze leren trucjes aan om zelfstandig te werken."

Herbeluister wat er over dit onderwerp gezegd werd in 'Bij Debecker'