"Vrijwilligers zijn gezonder dan niet-vrijwilligers"

5 december 2017
Vrijwilligerswerk is een grote troef op het cv. Bovendien zijn vrijwilligers gezonder dan niet-vrijwilligers. Dat zijn maar twee van de conclusies uit een uitgebreid internationaal onderzoek over vrijwilligerswerk. Wat zijn jouw ervaringen? Deel ze met Hautekiet!

Meer dan een kwart van de Belgen steekt regelmatig de handen uit de mouwen als vrijwilliger. Daarmee dragen ze niet alleen bij aan de maatschappij, maar ook aan hun eigen gezondheid. "Het geeft goede hormonen vrij die kunnen helpen tegen stress" zegt onderzoeker Stijn Baert in Hautekiet.

Vrijwilligerswerk doen is ook een sterk punt op je cv. Wetenschappelijke studies in ondermeer Frankrijk, Oostenrijk en België tonen aan dat mensen die vrijwilligerswerk doen hogere aanwervingskansen hebben en gemiddeld ook meer verdienen.

Bovendien zou vrijwilligerswerk een wapen zijn tegen arbeidsmarktdiscriminatie. De aanwervingskansen voor mensen met een migratieachtergrond stijgen tot het niveau van autochtone tegenhangers als ze vrijwilligerswerk op hun cv vermelden.

Reageer

  • Denk jij dat je vlotter een job gevonden hebt omdat je vrijwilligerswerk op je cv kon vermelden?
  • Heb jij een migratieachtergrond? Denk je dat je aanwervingskansen toenamen toen je vertelde over je vrijwilligerswerk?
  • Vraag voor de werkgevers: hecht jij veel belang aan vrijwilligerswerk als je iemand aanneemt?