Voodoo

12 januari 2018
“Van die popjes waar je met spelden in prikt zodat je baas of je schoonmoeder ter plekke splijtende hoofdpijn krijgt.” “Creoolse toverkollen die ’s nachts bij het kampvuur levende kippen de kop afbijten!” De Dienst Diversiteit van de VRT gaat het niet graag horen maar het beeld dat wij bij Interne Keuken van voodoo hebben is nogal eenzijdig.

“Ik weet nog iets!” riep ons nethoofd “Shakira is haar stem kwijt omdat ze behekst is door een voodoopriester.”

Toen viel er een stilte.

“We zullen het zaterdag vragen!” Dan zit Leendert van der Valk aan onze keukentafel. Er is op de wereld geen witmens die zoveel over voodoo weet als hij.

Hij is de hele wereld afgereisd op zoek naar de roots van voodoo, met als goed gevolg een geweldig boek én een gelijknamige cd, want voodoo blijkt niet alleen een rare godsdienst maar ook een muziekgenre. 

Ongeveer alles wat je vandaag op de radio hoort stamt af van de ritmes en melodieën die aan boord van de slavenschepen de oceaan zijn overgestoken. Jazz, blues, gospel, funk, soul, rock, pop, r&b, hiphop, techno… noem maar op. En dus ook voodoo.

Het rare is: je kent ze allemaal, maar voodoo niet. Geen idee hoe dat klinkt. Noem eens een grote voodoo-hit? ... euh... Vraag dat na zaterdag nog eens.

Wij eten vegetarisch. Leendert krijgt een levende kip…

(Niet vergeten dat van Shakira te vragen.)