"Voor elk kind evenveel kindergeld? Dat klinkt logisch, maar is het totaal niet"

25 april 2016
Katleen Bracke mocht haar minuut kwijt in één minuut, bij Hautekiet.De minuut van Katleen BrackeElk kind is evenveel waard, zegt de Vlaamse regering. En dus… krijgen ouders voortaan voor elk kind evenveel kindergeld. Dat klinkt heel even logisch, maar is het totaal niet. Het zou logisch zijn als kindergeld echt genoeg is om een kind mee groot te brengen. Of als met kindergeld een spaarpot voor elk kind wordt opgebouwd. Maar dat is niet zo.

Katleen Bracke mocht haar minuut kwijt in één minuut, bij Hautekiet.

De minuut van Katleen Bracke

Elk kind is evenveel waard, zegt de Vlaamse regering. En dus… krijgen ouders voortaan voor elk kind evenveel kindergeld. Dat klinkt heel even logisch, maar is het totaal niet. Het zou logisch zijn als kindergeld echt genoeg is om een kind mee groot te brengen. Of als met kindergeld een spaarpot voor elk kind wordt opgebouwd. Maar dat is niet zo.

Wij zijn tweeverdienende middenklassers met vier kinderen, en ons kindergeld wordt gebruikt om sportkampjes te betalen (vier keer 100 euro voor een week), voor schoolfacturen, deze maand ook om 4 paar sandalen te kopen. En néé, het is niét zo dat kind nummer vier de sandalen van nummer één nog kan aandoen. En tja, ze willen heel graag nog een keer naar de dierentuin, dus volgende week nog 87 euro inkom. Plus 6 keer 2,5 euro voor een drankje.

Ik wil niet klagen. Iedereen weet dat kinderen geld kosten, dat wisten wij ook toen wij besloten dat wij vier kinderen wilden. Maar we moeten echt niet al te zot doen.

Toen we voor vier kinderen kozen, hebben we gerekend, en rekenden we dat kindergeld erbij

Onze 4 kinderen komen niks te kort, maar zij zullen financieel veel minder meekrijgen dan mochten we maar één kind hebben. En dus… zeggen dat elk kind evenveel kindergeld krijgt omdat elk kind evenveel waard is, klinkt goed, maar houdt geen steek voor wie even doordenkt.

En dan vraag ik me af: is de Vlaamse regering dan zo wereldvreemd, en weet ze niet dat ook doorsnee tweeverdieners met drie of vier kinderen dat kindergeld effectief gebruiken voor basisuitgaven? Of wil de Vlaamse regering gewoon laten zien dat ze een nieuwe bevoegdheid heeft gekregen?