Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Voor het eerst sinds 1978 een jaar zonder "ozondag"

do 30 dec. - 3:31

De ozondrempel is dit jaar niet één keer overschreden geweest. Dat is een primeur sinds het begin van de ozonmetingen in 1978. "De belangrijkste reden was de regenachtige zomer zonder hittegolven", laat de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) weten.
Industrie met ondergaande zon

Een ozondag is een dag waarbij op minstens één plaats in België meer dan 180 microgram ozongas per kubieke meter lucht wordt gemeten. Als dat gebeurt, moet de overheid de bevolking informeren. Die drempel is dit jaar voor het eerst sinds de metingen geen enkele keer overschreden in ons land. Dat maakt de IRCEL bekend op basis van een voorlopig analyse van de luchtkwaliteit.

"De belangrijkste reden was de regenachtige zomer zonder hittegolven", laat de IRCEL weten. "Hoge ozonconcentraties komen immers voor op warme en zonnige dagen."
Tijdens normale zomers moet de IRCEL telkens een aantal keer waarschuwen dat de zogenoemde "informatiedrempel" voor ozon wordt overschreden. Dat was dit jaar dus niet het geval. In 2020 daarentegen - met een warme en droge zomer en een hittegolf in augustus - waren er 12 ozondagen en werd op één dag zelfs de alarmdrempel van 240 microgram ozongas per kubieke meter overschreden.

Streefwaarde WHO wel overschreden

"Naast het weer, zorgt de daling van de uitstoot van stikstofoxiden en vluchtige organische componenten op Europese schaal de laatste decennia voor minder intense ozonpieken", meldt de IRCEL. "Het aantal ozondagen en de intensiteit van de ozonpieken neemt, bij vergelijkbare en zelfs ongunstigere weersomstandigheden, daardoor af."

De Europese Unie stelt een ozonstreefwaarde van gemiddeld 120 microgram per kubieke meter over acht uur voorop, waarbij die waarde over een periode van 3 jaar niet meer dan 25 keer mag overschreden worden. Door het lage aantal dagen met hoge ozonconcentraties in 2021, blijft dat gemiddelde over de jaren 2019, 2020 en 2021 op alle meetplaatsen onder de 25 dagen.

De strengere streefwaarde van 100 microgram met maximaal drie à vier overschrijdingen per jaar, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nastreeft, werd wel overschreden in België.

Ondanks deze primeur voor ons land is er dus nog werk aan de winkel. Als de zomerse temperaturen de komende jaren opnieuw toenemen, zullen we weer hoge ozonwaardes krijgen, tenzij we iets doen om de uitstoot van auto’s en industrie meer terug te schroeven.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet