Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Voor het eerst sinds lang nog eens staking in Griekenland: scholen dicht, ferries aan de ketting

di 24 sep. - 6:31

In Griekenland is er vandaag een grote, algemene staking. Scholen blijven dicht, ziekenhuizen draaien met een minimumbezetting en ferries naar de Griekse eilanden varen niet uit. De vakbonden in de openbare sector protesteren tegen economische plannen van de nieuwe, rechts-conservatieve regering van premier Mitsotakis.
© Pixabay

De tijden dat er in Griekenland om de haverklap een grote staking plaatsvond tegen het besparingsbeleid van de regering liggen al weer een poos achter ons. Maar vandaag roepen de vakbonden in de openbare sector opnieuw op tot een algemene staking.

"Dit is een test voor de nieuwe regering, de wittebroodsweken zijn voorbij," zegt correspondent Bruno Tersago in Athene. De rechts-conservatieve regering van premier Kyriakos Mitsotakis is nu goed twee maanden aan de macht en breekt met de uiterst linkse regering van premier Tsipras en zijn partij Syriza. "Ik denk dat de vakbonden aan het aftasten zijn of ze nog enig tegengewicht kunnen bieden tegen die nieuwe regering."

Geen school, geen ferries

"Er wordt heel wat volk verwacht op die betoging," zegt Tersago. "De hele openbare sector gaat plat. De privésector heeft ook gezegd dat ze gaan staken, maar in de praktijk zie je dat eigenlijk nooit in Griekenland. Het is bijzonder moeilijk geworden om in de privésector te staken en je baan niet te verliezen."

Maar het openbare leven zal zeker hinder ondervinden: "de scholen blijven dicht, de ziekenhuizen gaan met een noodstaf werken en de ferries naar de Griekse eilanden blijven aan de ketting, ook al heeft een rechtbank beslist dat de staking illegaal is. Er zal dus waarschijnlijk een boete moeten worden betaald als de ferries niet uitvaren."

Economie aanzwengelen

De vakbonden komen op straat tegen een wetsvoorstel van de nieuwe regering, dat de economische groei moet bevorderen. "De collectieve arbeidsovereenkomst wordt afgeschaft, er kunnen enkel nog overeenkomsten worden gemaakt op bedrijfsniveau en niet meer over de hele tak."

"Het stakingsrecht gaat enorm worden ingeperkt en er gaat een soort elektronische fiche worden ingesteld om te zien wanneer een werknemer heeft gestaakt. Er gaat ook veel meer flexibiliteit worden verwacht: dus nog meer nulcontracten en deeltijds werk," zegt Tersago.

Geen druk meer uit Brussel

Tegen de regering van premier Tsipras, die zich ideologisch aan de andere kant van het centrum bevond, werd veel minder betoogd. Nochtans heeft die ook heel veel pijnlijke economische maatregelen genomen. Volgens Tersago komt dit enerzijds omdat een aantal van de protesten gesteund werden vanuit de "grassroots-bewegingen van Syriza. En die konden het moeilijk verkopen dat ze op straat kwamen tegen de partij die ze vroeger hadden gesteund."

Maar ook de perceptie is verschillend. "De vorige regering heeft die maatregelen in grote mate genomen onder druk van Brussel," zegt Tersago. Maar aangezien de noodhulp aan Griekenland afgelopen is, en het land na vele jaren financieel weer op eigen benen staat, is de situatie helemaal anders. "Deze regering heeft die druk niet meer vanuit Brussel, maar heeft uit eigen beweging deze voorstellen opgesteld en dat leidt ook tot protest."

Beluister het gesprek met correspondent Bruno Tersago in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet