"Voor kinderen is getuige zijn van geweld even ingrijpend als slachtoffer zijn van geweld"

7 september 2017
Vorig jaar hebben de parketten 94 keer een huisverbod opgelegd bij zaken van partnergeweld. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Maar elke dag zijn daarover 100 klachten. "Een huisverbod kan een periode van rust inlassen en veiligheid bieden" zegt parketmagistraat Veerle Cielen in "De Ochtend".

De meeste agressievelingen krijgen geen huisverbod opgelegd. Het Openbaar Ministerie kan nochtans makkelijk een afkoelingsperiode inlassen. Maar meestal wordt de politie gestuurd om te bemiddelen of wordt de agressor meteen aangehouden. Minister van Justitie Koen Geens zou liever zien dat er meer huisverboden worden opgelegd. Dat zou de andere bewoners -vaak vrouw en kinderen- meteen beschermen. Hij gaat bekijken hoe het huisverbod toch meer kan worden toegepast.

Limburg op kop met huisverboden

Uit een studie die minister Geens liet maken door het Steunpunt Openbaar Ministerie bleek dat de provincie Limburg de grote uitzondering is. Van de 94 huisverboden vorig jaar zijn er maar liefst 74 opgelegd in Limburg.

Parketmagistraat Veerle Cielen vindt een huisverbod een zeer interessante maatregel. "Het kan een periode van rust inlassen en veiligheid bieden," zegt ze in De Ochtend. En dat is zeker ook voor de betrokken kinderen interessant:

Voor kinderen is getuige zijn van geweld even ingrijpend als slachtoffer zijn van geweld. 

Bron: vrtnws.be