Ouders die het moeilijk hebben, we moeten er oog voor blijven hebben

28 september 2018
Sven Rammeloo
Presentatrice An Lemmens maakte eerder deze week een statement in een Facebook-bericht: er verschijnen te veel negatieve verhalen over moederschap. Maar we moeten toch oog blijven hebben voor ouders die het moeilijk hebben, zegt Nina Mouton.

Weet je wat ik jammer vind? Dat mama's die druk voelen om aan de verwachtingen van het perfecte moederschap te voldoen, zich nu de mond gesnoerd voelen. In 'de feiten' mag dan alles piekfijn in orde zijn: gezonde kinderen, een toffe job, getrouwd met hun prins op het witte paard, een opgeruimd huis. Maar hun gevoel strookt niet met die feiten.

Het zijn die mama's die op hun kousenvoeten instagrammen met #honestparenting. Het zijn die mama's die spreken vanuit hun kwetsbaarheid en die zo andere mama's aanzetten om dat ook te doen. Het zijn die mama's die zichzelf eindelijk de stem geven die ze verdienen. Want wees maar gerust: ze zijn dankbare moeders en ze zien hun kinderen doodgraag. Maar soms, soms is het te veel of te zwaar of te moeilijk of te lastig.

Hun schulp wordt terug dichtgeslagen. Terug naar wat ze kenden en wat er is ingepeperd: je hebt het recht niet om te zeggen hoe het écht voor je is. Trek je maar terug in je eenzame schulp en blijf daar alsjeblieft ook. Want in de feiten heb je niks te klagen en wat er in jou omgaat, doet er niet toe: make it work, maar belast ons er niet mee.

Terwijl al die mama's, stuk voor stuk, foto per foto en post per post, woorden geven aan wat mama's die in hun veilige schulp teruggetrokken zijn, voelen. ‘Je kwetsbaar opstellen is de enige weg naar echte verbinding’, zegt de Amerikaanse professor en bestsellerauteur Brené Brown.

Laten we omarmen wat ons allen verbindt: het moederschap in ál haar vormen.

Lees ook