"Voor mij is het een spiritueel proces": Typhoon over zijn nieuwe album

10 november 2020
Typhoon
De Nederlandse zanger / rapper Glenn De Randamie, beter bekend onder het pseudoniem Typhoon, heeft zijn eerste album in 6 jaar uitgebracht. Na de de positieve ontvangst van zijn single 'Alles is gezegend' eerder dit jaar, komt er met 'Lichthuis' nu eindelijk een vervolg op het hitalbum 'Lobi Da Basi'. Typhoon stelde het album voor in'Wonderland'.

Alvorens hij aan 'Lichthuis' kon beginnen, wou Typhoon naar eigen een soort onderzoek doen. Hij is veel op reis geweest, en heeft niet alleen de wereld beter leren kennen, maar ook zichzelf. Na zijn vorige album heeft Typhoon een tijdje met zichzelf geworsteld. Pas toen hij er mentaal klaar voor was, besloot hij zijn pen weer op te pikken en nieuwe teksten te schrijven. Voor hij deze teksten op papier kon zetten, nam hij al zijn nummers met fonetische klanken op. "Voor mij is het ook een spiritueel proces, om de taal van de nummers te laten ontstaan."

Op zijn nieuwe album speelt het geloof een belangrijke rol. Zijn persoonlijke liefde voor religie is hetgeen hem kracht en energie geeft. "Voor mij is God liefde. Ik heb de traditie altijd zeer inspirerend gevonden. Het heeft me altijd geraakt, ook al wist ik niet zeker waarom." Naast zijn relatie met God, heeft hij het op zijn album ook over de menselijke liefde. Hij kondigde onlangs aan dat hij verloofd is met zijn vriendin. "Doordat ik terug tot mijn geloof ben gekomen, is mijn hart opnieuw opengegaan. Daardoor ben ik meer mezelf, en durf ik ook meer."

Een bijzonder fenomeen is dat Typhoon's albumtitels hem altijd op de meest willekeurige momenten te binnen schieten. "Elke keer komt de titel van de plaat tot mij, het is niet bedacht." Een lichthuis is het bovenste gedeelte van een vuurtoren. 'Daar waar het licht huist'. Hij vond het een enorm mooie metafoor voor onze menselijkheid. Vaak weet hij nog niet welke betekenis er achter de ingeving schuil gaat. Het was pas toen hij 'Aanzoek', het laatste nummer van het album, geschreven had, toen hij besefte wat voor hem 'Lichthuis' betekent: "Wij zijn dragers van het licht. Op het moment dat we daarvan uitgaan, van onze volledigheid, hoeven we veel minder te bewijzen aan anderen. Daar verzacht de wereld ook van. Pas op het einde van de plaat had ik door: aha, dit is 'Lichthuis'."

Voor Typhoon is het een spiritueel proces om de taal van nummers te laten ontstaan:

(lees verder onder de video)

Beluister het album van Typhoon op Spotify: