"Voor mij is religie een truc om mensen te onderdrukken"

6 januari 2016
Urbanus heeft wat met religie. Geboren op 10 meter van de kerk, die uitkwam in zijn tuin. "Als kind dacht ik dat die kerk van ons was." Maar op zijn 20e gebeurde iets waardoor hij begon te twijfelen.

De priester in het dorp van Urbanus was een halve zot, een dronkaard. "Hij ging mee op café." Zijn beeld van religie was gezellig, met een priester die de kerk relativeerde. 

Toen zijn vader voor zijn ogen stierf op zijn 20e, wou Urbanus weten of hij nog bestond. "Maar de priester was kwaad omdat ik dat zelfs durfde te vragen. En toen is er iets geknakt."

Toen de priester kwaad werd over mijn vragen na de dood van mijn vader is er iets geknakt.

Urbanus begon zijn zoektocht. En kwam uit bij de gedachte dat religie een truc is om mensen te onderdrukken. Toch heeft godsdienst zin. "Het hiernamaals is volgens mij uitgevonden om verdriet te verwerken als je jouw ouders of kinderen kwijtraakt."

De vragen blijven

Zijn grote vraag blijft wel: "Stel dat er leven is na de dood, waarom heeft dat met godsdienst te maken? Misschien is het leven wel iets universeel, en die gasten claimen dat zomaar."

Tot vandaag heeft hij geen antwoord op de vraag of zijn vader nog bestaat. "Maar zou het niet fantastisch zijn moest het waar zijn, dat geeft toch direct een andere zin aan het leven."

Urbanus besluit met de volgende gedachte: "Als we van God het verstand gekregen hebben om te twijfelen, zal hij misschien kwaad zijn als we het niet gebruiken."

Herbeluister het volledige gesprek met Urbanus hier:

Foto © VRT

Radio 1 Select