Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

"Voor mijn ouders die niet kunnen lezen, godzijdank"

zo 6 mei - 9:29

Breekt 'Bestsellerboy' Mano Bouzamour (27) ook door in Vlaanderen? Sinds deze week is de tweede roman van de Nederlands-Marokkaanse schrijver uit. "Na mijn eerste roman werd ik op straat bespuugd en door mijn ouders het huis uit geflikkerd."
Sinds deze week is 'Bestsellerboy' uit, de tweede roman van de Nederlands-Marokkaanse schrijver Mano Bouzamour.

Mohamed Zebbi, het hoofdpersonage uit 'Bestsellerboy', is een jongen van de straat met één droom: de literaire wereld bestormen. Wanneer zijn debuutroman 'Mohamed, de proleet' verschijnt, maakt hij meteen naam. Maar zijn ouders zetten hem het huis uit en door zijn vrienden wordt hij verstoten.  Best wel autobiografisch. Benzamour overkwam zo ongeveer hetzelfde, na zijn debuut, vertelt de auteur in De Ochtend.

Ik werd op straat bespuugd en door mijn ouders het huis uit geflikkerd

Intussen heeft Benzamour opnieuw contact met zijn ouders. Zijn tweede boek "dat veel meer pijn deed om te schrijven dan het eerste", draagt hij dan ook op aan hen: “Voor mijn ouders die niet kunnen lezen - godzijdank.” Een gelaagde zin, zegt hij, "geestig en tragisch tegelijk."

Bouzamour heeft zichzelf gevonden door schrijver te worden. Op de middelbare school deed hij al mee aan verhalenwedstrijden die hij geregeld won. Schrijven leerde hij door heel veel te lezen, de bibliotheek was zijn tweede thuis.

Plots had ik vriendjes die thuis een boekenkast hadden en die boeken lazen op het strand

Maar verhalen vertellen leerde hij ook op straat, net als grappen maken. “Je moest altijd op je strepen staan, voor jezelf opkomen”, vertelt hij daarover in een interview met De Volkskrant. “Daarna begon ik naar films te kijken en ik ging boeken lezen. Van de grote rappers printte ik de lyrics uit, om te begrijpen wat ze me wilden vertellen, in al hun gedrevenheid. Zo ben ik gaan schrijven.”

Geen heilige huisjes

Voor Bouzamour bestaan er geen heilige huisjes. Hij maakt ongegeneerd grappen over de islam en schrijft erg expliciet over seks, naar eigen zeggen als “acute aanklacht tegen de vertrutting”. Ook over zijn achtergrond is hij duidelijk. “Ik heb er nooit voor gekozen om moslim te zijn. Ik was het. Maar op een gegeven moment vond ik het schrijven. Dat gaf mij houvast. En dat is heilig nu.”

Na zijn debuut ging hij heel veel lezingen geven aan middelbare scholen en universiteiten. 'De belofte van Pisa' zit op dit moment al aan de 21e herdruk en wordt later dit jaar verfilmd. Zijn tweede roman kondigde hij alvast zelf aan als "'Turks fruit' meets 'Ik, Jan Cremer', maar dan veel beter geschreven, veel stijlvoller en met veel meer seks”. Aan branie en ambitie alvast geen gebrek.

Bron: vrtnws en De Ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet