Voor onze gezondheid was 2016 een topjaar!

2 januari 2017
Voor onze gezondheid was 2016 een topjaar!
Vluchtelingencrisis, aanslagen , crisissen hier en ginder, dat is wat veel mensen zullen onthouden van 2016. Maar 2016 was ook een jaar vol doorbraken in de gezondheidszorg. Hetty Helsmoortel, moleculair kankerbioloog aan de UGent, kwam er in De Ochtend over vertellen.

Immunotherapie

Er werden in 2016 belangrijke stappen gezet in het onderzoek naar immuuntherapie, die kanker op een veel efficiëntere manier aanvalt. De terugbetaling van die therapie werd in 2016 nog fors uitgebreid door minister van volksgezondheid Maggie De Block

"Immuuntherapie geeft ons eigen immuunsysteem eigenlijk een boost. In tegenstelling tot chemotherapie worden er geen lichaamsvreemde chemische stoffen gebruikt. Het blijkt voor bepaalde vormen van kanker ook veel efficiënter dan chemotherapie." Of kanker dan binnenkort te genezen is wil Helsmoortel niet gezegd hebben, maar "we mogen wel hopen dat kanker binnenkort voor 95 à 100% te genezen is."

CRISPR

Er is ook veel te doen over CRISPR, een nieuwe manier om op een snelle en goedkope manier veranderingen te maken in het DNA van organismen. Dat klinkt gevaarlijk, en dat is het ook wel wat, want er zijn veel ethische debatten rond. "Een gemeenschap wetenschappers heeft afgesproken om niet op menselijke embryo's te experimenteren met de techniek. Maar in China heeft men in 2016 wel geëxperimenteerd op terminale kankerpatiënten. Afwachten wat dat zal geven." Helsmoortel noemt CRISPR de SPUTNIK 2.0, omdat China en de VS een soort van wedloop houden om de nieuwe techniek te ontwikkelen.

Luister hieronder naar het hele interview: