Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De thuiskomers

"Vooral petrochemische industrie, eerder dan grote technologiereuzen hebben macht in VS"

do 28 dec. - 1:44

Al dertig jaar woont en werkt Jan Rabaey vlakbij Silicon Valley aan de universiteit van Berkeley in Californië. Ook hij kwam voor de feestdagen even thuis in België. “Dat doen we al dertig jaar en is iets dat we niet willen missen: de familie zien en even terug in contact komen met je roots.”
Jan Rabaey

Zelfs na dertig jaar blijven die roots in België. “Het blijf altijd in je”, vertelt professor computerwetenschappen Jan Rabaey. Toch is hij ook een beetje Amerikaan geworden. “Als je ergens woont, leef je je in in die omgeving.”

Intussen heeft Rabaey naast een Belgisch, een Amerikaans paspoort. “Toch ben je nooit echt Amerikaan. Je wordt een mengeling van waar je geboren en getogen bent, maar je neemt ook gewoonten en gedachtegangen over van waar je woont.”

Tijdens een zakendiner werd over alles gesproken, maar politiek was taboe

En die omgeving is vooral Californië. “De Verenigde Staten en Californië zijn twee héél verschillende dingen”, weet Rabaey. Zo was politiek zelden een gespreksonderwerp tijdens een zakendiner. “Over alles werd gesproken, maar politiek was taboe.”

Terug in de tijd

Tot november 2016 dus. “Er is zoveel emotie rond die verkiezing van Trump. Alle waarden waar California voor staat: het klimaat, discriminatie, immigratie, enzovoort, zijn plots naar de voorgrond gekomen. Je ziet ons teruggaan in de tijd, en er wordt gevochten om dat te verhinderen.”

Volgens Rabaey hebben we in Europa absoluut geen verkleurd negatief beeld over de Trump en de VS. “Als je ziet wat dat met die white supremacy doet, het is pijnlijk. Ook het terugtrekken uit het klimaatakkoord, dat zijn beslissingen die nog jaren impact zullen hebben. Californië zal blijven staan voor een ecologische wereld.”

Alle waarden waar California voor staat: het klimaat, discriminatie, immigratie, enzovoort, zijn plots naar de voorgrond gekomen. Je ziet ons teruggaan in de tijd, en er wordt gevochten om dat te verhinderen

Er wordt vaak geopperd dat de macht niet meer bij politiek ligt, maar vooral bij grote technologiereuzen zoals Facebook en Google. Wat denkt een computerwetenschapper daarvan? “Ze hebben zeker beïnvloedingsmogelijkheden doordat ze ruimte openen voor discussies en standpunten die vroeger niet snel naar voren kwamen. Maar ik denk dat de macht onder Trump vooral bij de petrochemische industrie ligt, méér dan wat een Google of Facebook gaat doen.”

Beluister de hele uitzending

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet