Voormalige Catalaanse leider Puigdemont opgepakt: "Ik denk dat er een communicatiefout is tussen Madrid en Italië"

24 september 2021
© Hatim Kaghat (Belga)
De voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont is opgepakt op het Italiaanse eiland Sardinië. Dat bevestigt zijn Belgische advocaat Paul Bekaert aan VRT NWS. Puigdemont woont al vier jaar in ons land. De Spaanse regering wil dat hij wordt overgeleverd voor zijn rol bij het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Spanje heeft al sinds 2017 een internationaal aanhoudingsbevel lopen tegen Puigdemont. Het Spaanse gerecht wil hem vervolgen omdat hij een ongrondwettig referendum had georganiseerd over de onafhankelijkheid van de regio Catalonië. Puigdemont vluchtte naar ons land en het gerecht hier weigert hem aan Spanje uit te leveren.

Puigdemont raakte in 2019 verkozen in het Europees Parlement en had daardoor parlementaire onschendbaarheid. Maar die werd hem eind juli afgenomen. Het Spaanse Hooggerechtshof stelde daarop opnieuw het aanhoudingsbevel tegen de voormalige regiopresident in werking.

Advocaat: "berust op communicatiestoornis"

Gisteravond is hij dus uiteindelijk op het eiland Sardinië gearresteerd. Puigdemont was daar voor een culturele bijeenkomst in het stadje L'Alguer, waar de bevolking Catalaans spreekt. Puigdemont zou ontmoetingen hebben met een aantal burgemeesters op het eiland, die lokaal voor afscheiding pleiten.

Maar volgens zijn Belgische advocaat Paul Bekaert berust zijn arrestatie op een misverstand. Er loopt namelijk nog een procedure bij het Europees hof van Justitie in Luxemburg tegen de opheffing van Puigdemonts onschendbaarheid. "Het Europees Hof zal in de komende maanden uitspraak doen over de opheffing van immuniteit door het Europees Parlement. De Spaanse regering heeft zich er in Luxemburg in juli uitdrukkelijk toe verbonden om hem intussen niet meer te vervolgen of aan te houden," zegt Bekaert.

"Waarschijnlijk is er een communicatiestoornis tussen Sardinië en Madrid en hebben zij geen weet van dat arrest van Luxemburg," verduidelijkt de advocaat. "Als ze lezen wat er in het arrest staat van eind juli van Luxemburg, kunnen ze niet anders dan hem vrij te laten. Maar ik neem aan dat men toch eerst bevestiging zal vragen aan Madrid of men hem wel of niet mag vrijlaten."

Volgens Bekaert heeft "Luxemburg uitdrukkelijk gezegd dat als hij toch zou aangehouden worden, we onmiddellijk vrijlating kunnen vragen aan het Europees hof." De advocaten van Puigdemont stappen dan ook nu naar het Europees Hof van Justitie en vragen zijn vrijlating, al achten ze het ook mogelijk dat hij in Sardinië vastgehouden wordt tot er een definitieve uitspraak is over de opheffing van zijn onschendbaarheid.

De voormalige Catalaanse leider riskeert in Spanje een celstraf van 25 jaar.

Beluister het gesprek met Paul Bekaert, advocaat van Puigdemont, in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'