Voormalige toplui van Fortis gaan vrijuit

20 december 2018
Er komt geen proces tegen zeven voormalige toplui van Fortis zoals Maurice Lippens en Jean-Paul Votron. Het parket heeft beslist om hen niet langer te vervolgen.

Na de val van Fortis in oktober 2008 opende het parket van Brussel een strafonderzoek naar mogelijke misleiding van beleggers. Vijf jaar later besliste het parket om zeven ex-Fortis-toplui te vervolgen, onder wie ex-voorzitter Maurice Lippens en ex-CEO Jean-Paul Votron, diens opvolger Herman Verwilst, ex-financieel directeur Gilbert Mittler, Filip Dierckx, Reginald De Gols en Lars Machenil.

Ze werden er onder meer van beschuldigd beleggers misleid te hebben in de aanloop van de kapitaalverhoging van september 2007. Die kapitaalverhoging diende om de Nederlandse bank ABN Amro over te nemen. Volgens het parket werd de situatie van Fortis toen te rooskleurig voorgesteld. Aandeelhouders werden ook te laat geïnformeerd over de blootstelling van de groep aan de subprimemarkt, de markt van rommelhypotheken in Amerika die de bankencrisis heeft uitgelokt.

Officieel werden ze beschuldigd van valsheid in geschrifte in de jaarrekening van 2007 en misleiding van de beleggers in het prospectus voor de kapitaalverhoging van september 2007, oplichting en marktmanipulatie, het onvoldoende informeren van de beleggers van een beursgenoteerde vennootschap.

Wat heeft het parket beslist?

Volgens het parket zijn er onvoldoende bezwaren om de tenlastelegging van valsheid in jaarrekeningen te weerhouden. Daarom heeft het parket beslist om de zeven ex-toplui niet langer te vervolgen.

Het parket zegt dat het ook rekening gehouden heeft met eerdere gerechtelijke beslissingen in binnen- en buitenland. Begin 2016 had ook de rechtbank van koophandel van Brussel al geoordeeld dat Fortis in 2007 niet in de fout is gegaan in zijn communicatie over de rommelkredieten. Twee jaar eerder, in 2014, had het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag een boete uit 2007 van de Nederlandse toezichthouder vernietigd.

Parketwoordvoerder Ine Van Wymersch zegt dat een vergoeding van de slachtoffers altijd een prioriteit is geweest voor het Belgische gerecht. "We hebben nu bericht gekregen uit Nederland dat de regeling die Ageas voorstelt om de slachtoffers te vergoeden goedgekeurd is door de rechtbank. Als die voorwaarden worden vervuld, zullen ook de Belgische slachtoffers worden vergoed, wat altijd onze inzet is geweest", verzekert Van Wymersch.

Beluister het interview met Ine Van Wymersch van het Brussels parket:

Meer op vrtnws.be