"Voorstander van bodycams"

4 september 2017
Criminoloog Brice De Ruyver heeft in "De Ochtend" op Radio 1 zijn voorkeur uitgesproken voor het gebruik van bodycams door de politie. De Ruyver zegt dat na het incident in Borgerhout, waarbij er discussie was over het geweld dat gepleegd werd tegen de politie. Ook de Antwerpse burgemeester Bart De Wever is vragende partij.

Afgelopen vrijdag wilde de politie een auto tot stilstand brengen in Borgerhout. De bestuurster gaf niet meteen gevolg aan de oproep en toen dat uiteindelijk wel lukte, werd de politie omringd door een aantal mensen uit de buurt. Daarbij zouden ook klappen zijn gevallen. Een ooggetuige betwist dat. De beelden die buurtbewoners maakten, gaven geen uitsluitsel.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever sprak zich na de feiten uit voor het gebruik van bodycams. Dat zijn kleine cameraatjes die op het uniform van politieagenten zijn bevestigd en die interventies integraal kunnen filmen, vanuit het oogpunt van de agent(e).

Criminoloog Brice De Ruyver treedt De Wever bij. "Ik ben voorstander van het gebruik van bodycams", zei De Ruyver in "De Ochtend". "Steeds vaker worden interventies van de overheid in twijfel getrokken, zeker als er geweld gebruikt wordt."

Als er discussies ontstaan, is het goed dat er bewijsmateriaal is en dat het niet gewoon woord tegen woord is.

Hij voegt toe: "Het is een instrument waar je discussies mee kunt uitsluiten. Bovendien levert het ook heel wat nuttig, didactisch materiaal op voor gebruik in bijvoorbeeld politiescholen."