Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau "voelt zich niet in België als hij door Molenbeek rijdt", uitspraak lokt kritiek uit

di 26 apr. - 3:49

"Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me niet in België." Het is een van de opmerkelijke uitspraken van Conner Rousseau in Humo. De Vooruit-voorzitter wil het thema migratie opnieuw op de kaart zetten van zijn partij, met onder meer verplichte lessen Nederlands en verplichte kinderopvang. Vanuit de politiek (zelfs vanuit zijn eigen partij), komt er kritiek op zijn uitspraken. Rousseau heeft intussen beloofd om Molenbeek binnenkort te bezoeken.
Conner Rousseau

Luister naar Conner Rousseau (Vooruit) in "De ochtend" via Radio 1 Select

"Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België". Het is de titel van een interview in Humo én een uitspraak uit de mond van de Vooruit-voorzitter Conner Rousseau."Ik ben een voorzitter van Vooruit die de zaken benoemt", zo zegt hij in "De ochtend". "Ik pleit vooral voor een goede sociale mix, maar op sommige plaatsen is die weg. Als je in bepaalde regio's zit waar men alleen maar Arabisch praat of niet voldoende de voertaal spreekt, dan stimuleer je kinderen ook niet om die taal te leren", gaat hij voort.

Rousseau maakt zich dan ook grote zorgen over de taalkennis in Vlaanderen. "Het gaat over de toekomst van vele jongeren", legt hij uit. "Je kan niet goed presteren op school en je alle kansen op de arbeidsmarkt toe-eigenen als je de taal niet spreekt." Voor Rousseau gaat het om gelijke kansen.

In datzelfde Humo-interview beweert Rousseau dat er in Brussel door het lerarentekort mensen voor de klas staan die in het Arabisch lesgeven omdat ze geen Frans spreken. Op de vraag of hij er zeker van is dat dat effectief zo is, antwoordt Rousseau in "De ochtend" dat mensen die daar in het onderwijs staan, hem dat zijn komen zeggen. "Als pedagogen mij dat vertellen, ga ik ervan uit dat dat klopt."

Maar die uitspraak schiet bij partijgenoot en schepen in Molenbeek Jef Van Damme in het verkeerde keelgat. Hij noemt het een "zeer misplaatste opmerking."

Ook de burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux (PS), is kwaad. "Ik wil dat hij zijn woorden intrekt", zegt ze. "Zijn beweringen kwetsen de 100.000 inwoners van Molenbeek. We zijn een gemeente die heel wat bashing over zich heen krijgt. We verdienen respect, dit is onaanvaardbaar."

Zowel burgemeester Moureaux als schepen Jef Van Damme en Brussels parlementslid Fouad Ahidar (Vooruit) hebben Conner Rousseau uitgenodigd om Molenbeek te bezoeken.

"Hij moet de realiteit zien", zegt Moureaux. "Volgens mij kent hij die niet en is hij hier nog nooit geweest. Hij verspreidt stereotiepen en beelden die fout zijn. Wanneer hij komt, zullen we samen met hem door Molenbeek wandelen en nadien zal hij anders spreken."

Conner Rousseau heeft intussen laten weten dat hij ingaat op de uitnodiging om Molenbeek binnenkort te bezoeken.

Franstalig socialist en burgemeester van Koekelberg Ahmed Laaouej (PS) noemt de opmerkingen van Rousseau onaanvaardbaar, stigmatiserend en xenofoob. "Brussel is een kosmopolitische regio met wijken met een grote diversiteit aan inwoners. Ze verdienen beter dan een minachting en toogpraat. Zielig en ondraaglijk."

Ook liberaal Sven Gatz (Open VLD), minister van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is niet opgetogen met de uitspraak van Rousseau. "Brussel bashen, meppen op Molenbeek: het is zo doorzichtig. En te gemakkelijk", tweet hij.

Ook Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) vindt de uitspraak van Rousseau beneden alle peil. Op Twitter noemt hij de woorden van Rousseau "pertinent onjuist". "Lesgeven in het Arabisch? Naar die school van de Vlaamse gemeenschap mag hij me alvast eens meenemen", schrijft Dalle.

Sneer naar CD&V

Wanneer Rousseau in "De ochtend" met de kritiek van Dalle geconfronteerd wordt, reageert hij scherp. "Misschien vindt hij dat beneden alle peil. Ik kan alleen maar tegen meneer Dalle zeggen dat ik het beneden alle peil vind dat na 20 jaar CD&V op kinderopvang en welzijn de prijzen voor kinderopvang heel duur zijn geworden, er plaatsen tekort zijn en we nog altijd niet veiligheid voor alle kinderen kunnen bieden", aldus Rousseau.

De Vooruit-voorzitter houdt dan ook een pleidooi voor meer investeringen in kinderopvang. Hij wil dat kinderopvang dan ook voor iedereen verplicht wordt vanaf zes maanden. "Ik pleit voor gelijke kansen voor iedereen. Als die thuis niet geboden kunnen worden, dan moet dat in de kinderopvang", legt hij uit. "Een sterke overheid moet ervoor zorgen dat alle kinderen alle kansen krijgen in de samenleving."

Daarnaast vindt hij dat ook dat ouders verplicht Nederlands moeten leren. "De superieure Vlaamse identiteit -zoals sommige andere partijen het noemen- interesseert me niet. Voor mij gaat het om gelijke kansen via kinderopvang en onderwijs."

Luister naar Conner Rousseau (Vooruit) in "De ochtend" via Radio 1 Select

Johny Vansevenant legt uit welke strategie er achter die uitspraak zit.

Bron: vrtnws.be, De ochtend en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet