Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

"Voorzichtig optimisme" in China: "Al vijf dagen meer besmettingen die uit buitenland komen dan in China zelf"

wo 18 mrt. - 6:45

“Vandaag was er één lokale besmetting in China, maar 12 besmettingen van mensen die uit het buitenland komen. Dat aantal ‘geïmporteerde gevallen’ is nu al vijf dagen hoger dan de binnenlandse infecties.” Onze correspondente Leen Vervaeke ziet “voorzichtig optimisme” bij de Chinezen, nu het aantal coronabesmettingen dag op dag daalt.
© AFP

"Voor elk wooncomplex of voor elke zijstraat staat een wachter. Enkel wie op die plaats woont of werkt, mag binnen. Peking is een soort van raster van allemaal hokjes: mensen mogen dan enkel woonhokje, werkhokje en winkelhokje komen, verder niet.”

Correspondente Leen Vervaeke mocht gisteren na veertien dagen uit quarantaine. “Ik geniet nu van kersenbloesems bewonderen”, tweet ze, bij haar eerste rondje door de stad.

Dat is een van de dingen die wel kunnen, want China blijft meticuleus te werk gaan om besmettingen te vermijden. Mensen moeten hun contactgegevens achterlaten op restaurant, men mag er maximaal met twee aan een tafeltje zitten, en iedereen heeft een pasje nodig om hun wooncomplex binnen te mogen.

(lees verder onder de tweet)

Geïmporteerde besmettingen

Het aantal lokale besmettingen in China daalt dag op dag. “De afgelopen 24 uur is er maar één lokale besmetting opgetreden, in Wuhan zelf (dat is de regio waar het virus uitbrak, red.)."

"Men maakt zich wel zorgen over geïmporteerde besmettingen. Dat aantal is aan het stijgen", zegt Vervaeke. Al vijf dagen ligt dat aantal geïmporteerde besmettingen hoger dan de binnenlandse infecties in China. Vandaag waren er dat 12, onder andere uit Thailand, Groot-Brittannië en Nederland.

Men snapt niet dat Westerse landen óók te laat hebben ingegrepen, ook al hadden ze lessen kunnen trekken

“Er zijn niet zoveel buitenlanders die voor zaken of toerisme komen. Meestal zijn het Chinezen die terugkomen uit het buitenland, of expats die even naar hun thuisland gingen, nu denken dat het veilig is om terug te keren, maar positief testen.” Niet te verbazen dat de Chinezen “meewarig” en “bezorgd” zijn over hoe Europa te werk gaat. "Men snapt niet dat Westerse landen óók te laat hebben ingegrepen, ook al hadden ze lessen kunnen trekken."

China test dan ook uitgebreid wie binnenkomt. “Wie aankomt op de luchthaven, wordt afgevoerd naar een selectiecentrum, waar je uitgebreid wordt onderzocht”, zegt Vervaeke. “Die procedure duurt urenlang. Daarna worden mensen naar het ziekenhuis gebracht, bij een positieve test. Als ze geen symptomen vertonen, worden ze naar een hotel gestuurd”, klinkt het. “En dat allemaal op eigen kosten.”

Redder

Nu het aantal lokale besmettingen daalt in China, keert ook de toon in de Chinese media. “De media staan vol met hulp van China aan Italië, aan Spanje maar ook aan België. Daardoor krijgen ze de kans om de aandacht te verleggen: de nadruk op de aanvankelijke fouten en op het laattijdige reageren wordt zelfs genegeerd en ontkend, en men positioneert zich als ‘redder in nood'.” 

Dat levert een gespannen relatie op de met de Verenigde Staten, waar president Donald Trump spreekt over het “Chinavirus”. “Voor journalisten heeft dat zware gevolgen, want de journalisten van de New York Times, The Washington Post en Wall Street Journal moeten het land per direct verlaten, als een soort wraak voor de negatieve berichtgeving.”

Beluister het gesprek met Leen Vervaeke in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet