“Vorig jaar is de oudste klompenmaker van ons land gestorven”

28 april 2019
Erfgoeddag
Vandaag vindt de negentiende Erfgoeddag plaats, en het activiteitenaanbod is groot.

Erfgoeddag mag je niet verwarren met Monumentendag. “Vandaag staat het roerend en immaterieel erfgoed in de kijker”, legt coördinator Tine Vandezande uit. “Het thema is dit jaar ‘Hoe maakt u het?’. Dat is een breed thema. Erfgoeddag draait rond oude ambachten, en vandaag focussen we op de manier waarop die worden doorgegeven.”

“Er zit veel kennis en passie in ambachten. De laatste jaren worden die ook opnieuw populairder. Dat komt omdat ze zo tastbaar zijn. In tegenstelling tot het virtuele internet.”

Vlechten

Door nieuwe subsidies is het mogelijk dat geïnteresseerden een ambacht of een stiel kunnen gaan leren bij een vakman. Anders sterft kennis uit. “Vorig jaar is de oudste klompenmaker van ons land gestorven. Dat lijkt een simpel ambacht, maar daar komt veel kennis en oefenen bij kijken. Ook bepaalde technieken van vlechten dreigen te verdwijnen.”

Sommige ambachtsmensen stellen vandaag hun deuren open, en kunnen op veel interesse van jongere mensen rekenen. “We zien dat ambachten steeds meer mensen samenbrengen. Ook dat collectieve gegeven is fijn.”

In het audiofragment hieronder geeft Vandezande een paar tips uit het aanbod. U vindt een overzicht van de activiteiten op de website van Erfgoeddag

Herbeluister het interview 

Radio 1 Select