Vorst Nationaal, een van de bekendste concertzalen van dit land, viert zijn 50ste verjaardag

16 mei 2021
© Thierry Roge (Belga)
De concertzaal Vorst Nationaal viert haar 50e verjaardag met een solidariteitsactie “Les Fleurs de Forest” ten voordele van de zwaar getroffen evenementensector. Iedereen werd uitgenodigd om een bloemetje te kopen, dat dan op elk van de 8.400 zitplaatsen wordt gelegd. De opbrengst gaat integraal naar het solidariteitsfonds LIVE2020 dat financiële steun biedt aan werknemers in de livemuzieksector en verschillende relance-initiatieven.

De vijftigste verjaardag van concertzaal Vorst Nationaal kan om de bekende reden niet gevierd worden met een spetterend concert. In de plaats daarvan komt “Les Fleurs de Forest”, een actie waarvan de opbrengst integraal naar het solidariteitsfonds LIVE2020 gaat. Dat biedt financiële steun aan werknemers in de livemuzieksector en verschillende relance-initiatieven.

Iedereen die Vorst Nationaal een warm hart toedraagt kon een ticket kopen waarmee een symbolisch bloemetje in de zaal wordt neergelegd. Al die giften samen moeten de concertzaal op zondag 16 mei omtoveren in één grote bloemenzee.

Na afloop worden de bloemen herverdeeld onder de vaccinatiecentra als dankbetuiging, want voor elke persoon die er gevaccineerd wordt, kan binnenkort, hopen we althans, weer een persoon meer terugkeren naar de concertzaal.

Roemrijke geschiedenis

Vorst Nationaal werd geopend in 1971, omdat er toen behoefte was aan een grote concertzaal. Ondertussen is de zaal met haar 8.400 zitplaatsen voorbijgestoken door paleis 12 op de Heizel met zijn 15.000 plaatsen, en ook door het Boudewijnstadion met zijn 50.000 plaatsen wordt gebruikt voor grote concerten in open lucht .

In zijn vijftigjarig bestaan heeft Vorst Nationaal een indrukwekkende rij wereldsterren op het podium zien passeren, en kan het bogen op memorabele concerten van artiesten van eigen bodem.

De lijst is lang: behalve Will Tura, Helmut Lotti of K’s Choice waren er ook artiesten als The Rolling Stones, Bee Gees, The Jackson Five, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Bob Marley, Santana, Fleetwood Mac, Johnny Hallyday, Claude François, James Brown, Led Zeppelin, Genesis, Pink Floyd, Roxy Music, Queen, Toto, Deep Purple, Jerry Lee Lewis, Prince, Serge Gainsbourg, The Cure, Red Hot Chili Peppers, U2 ... Het zijn maar enkele van de legendarische artiesten en bands die in Vorst nationale geschiedenis schreven.

Beluister het gesprek met Paul Ambach in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'