De 43-jarige Anneleen getuigt van mentaal huishoudelijk geweld. Ze klopt aan bij relatiedeskundige Rika Ponnet. In haar mail schrijft ze het volgende: “Wij zijn een links-rechtskoppel. We agree to disagree, en respecteren elkaars mening.”
“In het begin van onze relatie hebben we de grote lijnen van ons relationeel verleden onthuld, waarin ik vertelde dat ik vijftien jaar geleden de lakens gedeeld heb met een vrouw. Dat was toen even slikken voor hem maar hij besliste om zich daar overheen te zetten. Sindsdien hebben we het goed met elkaar.”
“Maar na drie jaar is mijn ‘losbandig’ seksueel verleden plots onaanvaardbaar voor hem en walgt hij van mij. Reden: hij zegt dat hij nu écht van mij houdt en dat hij het daarom niet kan verdragen dat een vrouw aan zijn vrouw gezeten heeft. Hij dwingt me tot in detail heel mijn seksueel verleden bloot te leggen.”
“Hij gaat daarbij zwaar over mijn grenzen. Hij houdt van mij en noemt mij een vuile selt. Moet ik dit mentaal huishoudelijk geweld ondergaan en hopen dat het wel weer voorbij gaat?”
Omgaan met verschillen
Er zijn drie manieren om om te gaan met verschillen tussen partners in een relatie. “Wat Anneleen omschrijft is eigenlijk de meest volwassen manier. Namelijk het ‘we agree to disagree’-verhaal. Dat als er verschillen zijn die op tafel kunnen liggen zonder de behoefte te voelen om de ander te overtuigen van jouw mening.”
Een compromis sluiten is de tweede manier. “Dat is toch altijd een beetje een verlieservaring aangezien de partners tot een gelijk moeten komen.” De derde is aanpassen aan de ander. “Hierbij gaat het om eisen dat je samenvalt. Waarbij de mening van de ander niet kan verschillen van de jouwe.”
Lees verder onder de foto