Vraag het aan Rika: "Mijn partner praat om de haverklap met zijn ex"

3 maart 2022
© Geert Van de Velde
Relatiedeskundige Rika Ponnet komt elke donderdag langs in 'Nieuwe Feiten' om een dilemma uit de relationele, vriendschappelijke of collegiale sfeer op te lossen. Vandaag: "Na een relatie van 7 jaar, hoort mijn partner zijn ex nog steeds om de haverklap. Ik voel me onheus behandeld."

7 jaar lang schuldgevoelens 

Sarah (39) is ruim 7 jaar samen met haar partner. Hun relatie kende een stormachtige start: hij verliet zijn gezin voor haar. Na al die jaren samen, denkt Sarah echter dat hij nog steeds met schuldgevoelens kampt. Dat begint aan haar te vreten. “In het begin gunde ik hem de tijd, maar hij ging los over mijn grenzen. Dat zou ik in een normale relatie afkeuren.”

Nu heeft Sarah eindelijk het gevoel dat hij voor haar begint te kiezen. Toch heeft haar partner het om de haverklap over zijn ex: “Ze bellen, ze praten. Meestal over de kinderen.” Daar heeft Sarah geen probleem mee, maar de frequentie van dat contact doet haar pijn. “Ik voel me onheus behandeld. Wanneer ik het benoem, loopt hij kwaad weg. Hij blokt me dan dagenlang af.” Hoe moet dit verder, vraagt Sarah, “zonder constant pijn en twijfel te voelen?”

Ongelijke start 

Hun liefdesverhaal kende een ongelijk begin, zegt Rika Ponnet. “Zij was al weg bij haar man, haar nieuwe partner ging weg voor haar.” Hun uitgangspunt verschilt dus grondig: “Sarah kende al een afgesloten gevoelsverhaal.” Haar partner maakte de keuze om weg te gaan. “Dat hangt altijd samen met een enorme verlieservaring. Het ene is maar mogelijk door het andere af te wijzen.” Een bijzonder moeilijke start, legt Ponnet uit. Bij beide partijen zijn er schuldgevoelens aanwezig.

Er is duidelijk gebrek aan begrenzing: “Hij trok nog geen grenzen naar dat oorspronkelijke verhaal. Hij haakt daar aan, maar bouwt ook een leven met Sarah op. Het is heel diffuus.”

Hij trok nog geen grenzen naar dat oorspronkelijke verhaal

Veroveringsverhaal 

Anderzijds bevindt Sarah zich al 7 jaar in een veroveringsverhaal, waarbij ze er alles aan doet om hem bij haar te houden. Zolang er geen afspraken gemaakt worden en zij niet duidelijk voor elkaar kiezen, kan dit niet lukken, aldus Ponnet.

Ze adviseert het koppel om een tijdje apart te wonen. “Het is een grote stap, maar het verplicht hem om een echte keuze te maken.” Zolang ze in dit verhaal blijven zitten, blijft de pijn, benadrukt Ponnet. “Hij moet eindelijk kiezen.”

Beluister hier het volledige gesprek van Rika Ponnet in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select.

Lees ook