Vraag jij de prijs van geneesmiddelen aan je dokter?

12 januari 2015
Wat een geneesmiddel op maand- of jaarbasis kost, speelt voor veel patiënten met een chronische aandoening een rol bij de afweging of ze hun pillen wel of niet innemen. Toch praten patiënten en artsen nauwelijks over de kostprijs ervan.

Patiënten vragen hun dokter nauwelijks naar de kostprijs van hun medicijnen. De prijs bepaalt nochtans of patiënten met een chronische aandoening de medicatie trouw innemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Jessica Fraeyman van de Universiteit Antwerpen.

"Zeker zij die vinden dat hun medicijnen op het budget wegen, vertellen dat ze de kostprijs meenemen in de dagelijkse afweging of ze de pillen wel slikken. Sommigen nemen hun pillen slechts om de dag zodat ze de kosten drukken", aldus de onderzoekster. "Ze denken dat het geneesmiddel ook met een lagere dosis nog wel zal werken. Maar bijvoorbeeld bij antidepressiva is het zeer belangrijk dat patiënten therapietrouw zijn en de pillen nauwkeurig innemen."

Jessica Fraeyman geeft meer uitleg, dokter Maaike Van Overloop (voorzitter van de huisartsenvereniging Domus Medica) reageert.

REAGEER!

Vertelt jouw dokter jouw de prijs van de geneesmiddelen die zij/hij jou voorschrijft? Durf je er zelf naar vragen? 
 
Zou je een duur medicijn wel eens een dagje durven overslaan?

Foto © e-Magine Art

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.