Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Vraag naar vastgoed explodeert: "Op de koopmarkt hebben we soms tot 100 gegadigden voor een pand"

za 13 jun. - 7:02

Na weken van lockdown herneemt het gewone leven zich stilaan. We mogen ondertussen op café of restaurant, onze grenzen gaan zelfs opnieuw open, vanaf maandag, en wie weet heb je na weken wachten ook opnieuw de stap gezet naar de vastgoedmarkt om iets nieuws te huren of te kopen. En dan heb je het waarschijnlijk al gemerkt: je bent niet alleen. Want de vraag is groot en daardoor wordt er ook steeds vaker geboden onder gesloten omslag.
Te koop

Kristophe Thijs van de Confederatie voor Immoberoepen bevestigt alvast dat de vraag naar vastgoed enorm groot is sinds de lockdown: "Op de koopmarkt hebben we voor sommige panden 50 tot 100 gegadigden. Op de huurmarkt is dat nog erger, daar hebben we panden waar tot 450 kandidaten zich voor aanbieden."

Omdat er tijdens de lockdown zo goed als geen transacties mochten plaatsvinden, is er nu een veel grotere vraag én dat zorgt ervoor dat veel mensen boven de vraagprijs van een woning gaan bieden. Er wordt dan ook vaak gekozen voor het bieden onder gesloten omslag. "Pas op, je mag niet plots beslissen om onder gesloten omslag te verkopen", verduidelijkt Thijs. "Er moeten duidelijke spelregels afgesproken worden en die moeten ook voor iedereen hetzelfde zijn."

Hoogste bod + 20 euro

Verder bevestigt Thijs dat het bieden onder gesloten omslag een juridisch gedekt systeem is. "Je mag niet schrijven 'ik bied het hoogste bod + 20 euro'. Er moet echt een bedrag op jouw brief staan", aldus Kristophe Thijs. Verder is er ook niet meer dan één biedronde, "maar het is niet omdat jij de hoogste bieder bent, dat je het pand automatisch hebt. Het is nog altijd de verkoper die beslist aan wie hij verkoopt."

Niet gestuurd

Mogen makelaars zich mengen in het bod van kandidaat-kopers, door bijvoorbeeld te vragen naar het bod dat kandidaat-kopers zouden plaatsen en dan suggereren daar al dan niet X aantal euro bij te doen? "Nee, het is niet de bedoeling dat een makelaar over de schouder meekijkt en een bod stuurt in een bepaalde richting", zegt Thijs. "Mochten kandidaat-kopers toch het gevoel hebben dat iets niet correct is verlopen, dan kunnen ze altijd een klacht indienen. Dan beslist een onafhankelijk comité of er een deontologische fout is gemaakt of niet", vervolgt Thijs.

"Wat kandidaat-kopers zeker kunnen checken op voorhand is of ze te maken hebben met een erkende makelaar. Die zijn verzekerd voor fouten en kunnen voor dat onafhankelijk comité komen. Dat zorgt er toch voor dat je als consument beter beschermd bent."

Beluister hier het interview in 'De Ochtend':

Meer info over het bieden onder gesloten envelop vind je op VRT NWS.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet