Vraagtekens bij cv van Proximus-topman

18 december 2019
© Belga
Enkele weken na de aanstelling van de Fransman Guillaume Boutin als nieuwe CEO van telecomoperator Proximus rijzen er vragen over zijn curriculum vitae. Tot voor kort werd in de communicatie van Proximus steeds gemeld dat Boutin een "executive MBA" aan de Franse managementschool INSEAD heeft behaald. Dat blijkt echter niet het geval te zijn. Vraag is nu of Boutin bewust foute informatie op zijn cv heeft gezet.

Het Franstalige blad 'Le Vif' schreef begin deze maand al dat Guillaume Boutin nooit een diploma "executive MBA" (een managementsopleiding) heeft behaald aan INSEAD. Nochtans staat dat wel aangegeven in het jaarverslag van Proximus én in het persbericht van vorige maand over de aanstelling van Boutin als CEO van Proximus.

N-VA-Kamerlid Michael Freilich stelde er gisteren in de bevoegde Kamercommissie een vraag over aan Boutin. Die moest - enigszins hakkelend - toegeven dat hij inderdaad geen executive MBA heeft behaald. "Het is echt iets grappigs. Enfin, niet grappig, maar eerder iets futiels in het licht van de andere onderwerpen die we hier besproken hebben. Ik heb een cursus voor kaderleden gevolgd aan INSEAD, geen executive MBA. Op het einde van die opleiding werd geen diploma gegeven."

Freilich stelt zich daar vragen bij. "Het is al minstens twee jaar dat er op allerlei websites wordt aangegeven dat die man wel een executive MBA heeft behaald. Nu weten we dat dat onjuist is. Ik wil graag weten wie hier een fout gemaakt heeft. Gaat het om een communicatiefout van het bedrijf? Of is het een fout van de man zelf? Als het dat laatste is, zitten we met een groot probleem."

"Een groot probleem"

Een "groot probleem" dus. Concreet: mocht blijken dat Guillaume Boutin inderdaad zijn cv bewust heeft opgeblonken met een diploma dat hij niet heeft, dan kan hij nog moeilijk blijven functioneren als CEO van Proximus, vindt N-VA-Kamerlid Freilich. Hij wil nu van Proximus tegen het einde van deze week het oorspronkelijke cv van Boutin bekomen, zijnde het cv waarmee de man in 2017 werd binnengehaald in het directiecomité van het telecombedrijf.

Volgens de krant De Tijd is in hogere Proximus-kringen te horen dat het bedrijf bereid is om snel duidelijkheid te verschaffen en dat de precieze benaming van de bewuste opleiding geen element zou zijn geweest bij de beoordeling van Boutin. Op de website van Proximus is de profielpagina van Boutin overigens aangepast en staat te lezen dat de man een Corporate programma voor "executives CSP" aan INSEAD heeft gevolgd.

Beluister het gesprek met Michael Freilich via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'