Vrachtwagens die inhalen wanneer het druk is? "Dat is voor uw veiligheid"

18 december 2017
De afgelopen dagen waren de vrachtwagenchauffeurs kop van jut. Waarom respecteren ze het inhaalverbod niet? Vrachtwagenchauffeur Toon wil graag een en ander rechtzetten, en neemt het op voor zijn collega's.

Even scherpstellen. In België bestaat er inderdaad een inhaalverbod voor vrachtwagens, maar niet altijd en overal: in de file of op bepaalde verkeerswisselaars mag je er als vrachtwagenchauffeur voor kiezen om niet altijd rechts te rijden.

Maar los van het wettelijke, wil ik even beroep doen op uw inlevingsvermogen:

Waarom gaan truckers graag in het midden rijden op de snelweg, vooral wanneer het druk is?

Wie rijdt er op het rechterrijvak, behalve vrachtwagens? Juist, mensen die afritten gaan nemen, en hiervoor hun snelheid gaan matigen, of mensen die proberen in te voegen vanaf een oprit, en proberen snelheid te maken.

En daar hangt een trekker met opligger tussen met 44.000 kg aan 90 per uur. Ik raad u aan om eens een halve dag mee te rijden met zo’n gevaarte, en de auto’s op u af te zien komen, u staat doodsangsten uit.

Dus ja, truckers rijden liever weg van de in- en uitvoegstrook wanneer het druk is, voor uw veiligheid!

De ideale wereld in deze is volgens mij de Verenigde Staten: er is overal rijstrookkeuze en iedereen mag rijden aan dezelfde snelheid, zowel auto’s, bussen als vrachtwagens.

Zover is het bij ons nog niet, maar we gaan ernaar toe, op ons steeds drukker wordende wegennet.

Laten we elkaar toch zien als partners, want als u het hebt gekocht, heeft een vrachtwagen het u gebracht!

Lees ook: