"Vragen bij strafvermindering en opvolging" van Khalid Bouloudo, verdachte in gijzelingszaak

2 juni 2020
"Hoe kan het dat een extremist, die al twee keer veroordeeld werd voor terreur, een kind kan gijzelen? En moest hij niet opgevolgd worden?" Er blijven veel vragen na de gijzeling van een 13-jarige jongen uit Genk, zegt ook Kristien Van Vaerenbergh, de voorzitter van de Kamercommissie Justitie.

Het gijzelingsverhaal van de 13-jarige jongen uit Genk kende (gelukkig) een goede afloop, maar er blijven nog veel onopgeloste vragen. Zeker nu blijkt dat enkele van de 7 verdachten geradicaliseerd waren. De bekendste naam is ongetwijfeld Khalid Bouloudo. Bij politie en gerecht staat hij bekend als Syriëronselaar en hij werd al twee keer veroordeeld voor terreurfeiten.

Vragen bij de straf...

"Een moslimextremist die in eerste aanleg veroordeeld werd tot 10 jaar cel, waarna zijn straf vorig jaar omgezet werd tot 3 jaar voorwaardelijk, dat wekt vragen op", zegt Kristien Van Vaerenbergh, voorzitter van de Kamercommissie Justitie (N-VA), in 'De Ochtend'. "Hoe kan het dat iemand die zo'n feiten pleegt eerst veroordeeld wordt tot zo'n zware straf en daarna een veel lichtere straf krijgt. Rechters oordelen natuurlijk onafhankelijk, maar we kunnen alleen maar vaststellen dat er toch een heel groot verschil op zit. Ik vind drie jaar cel met uitstel bijzonder licht, Syriëstrijders en -ronselaars moeten hard aangepakt worden."

... en bij de opvolging

Ook bij de opvolging zijn er volgens Van Vaerenbergh vragen te stellen. "Hoe kan het dat iemand voorwaardelijk vrij is, en toch wapens kan verzamelen, een bende kan vormen en dergelijke feiten kan plegen? Hij zou toch in het oog moeten worden gehouden?"

"Er is ook de vrees dat het losgeld (er is 330.000 euro losgeld betaald, red.) gebruikt zal worden bij de financiering van terreur. Dat verergert de feiten nog. Het onderzoek zal uitwijzen of het geld nog terug te vinden is en naar waar het al dan niet doorgestroomd is."

Ze geeft toe dat het niet de eerste keer is dat er zoiets gebeurt bij justitie, "maar het is natuurlijk te betreuren". Volgens Van Vaerenbergh zullen er in de Commissie ook vragen gesteld worden aan de minister van Justitie, Koen Geens (CD&V). "We verwachten dat er antwoorden komen. En er moet bekeken worden op welke manier de opvolging beter kan, we willen een stok achter de deur."

Beluister het gesprek met Kristien Van Vaerenbergh via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: