Hautekiet
Vragen en antwoorden over bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit
ma 13 jan. - 4:12
Groenten en fruit zijn gezond, denk je? Niet helemaal! Uit recent onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid blijkt dat er op veel groenten en fruit een hoge hoeveelheid bestrijdingsmiddelen te vinden is.
Vooral druiven zijn nauwelijks pesticiden-vrij te koop in de handel: op liefst 81% van de druiven werden pesticiden gevonden. Ook bij appels en aardbeien krijg je er vaak een dosis pesticiden bij. Groenten die onder de grond groeien doen het beter: spinazie, radijzen en sjalotten zijn minder blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen.
Zijn die pesticiden gevaarlijk? Mag je groenten en fruit eten zonder die eerst te wassen? Zijn er manieren om de pesticiden tijdens het koken te neutraliseren? Hautekiet zoekt het uit! En ook al jouw vragen over bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit zijn welkom.
Professor Pieter Spanoghe (UGent) geeft de antwoorden. Hij onderzocht op welke manier moderne kooktechnieken bestrijdingsmiddelen kunnen verminderen.
Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be