Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Vrancken: "In algemene berichtgeving wordt generieke term 'vluchteling' gebruikt"

wo 18 jan. - 4:28

In deze koude dagen - en vooral nachten - zijn er mensen die de nacht doorbrengen in de Brusselse stations, maar ook in Duinkerke bijvoorbeeld. Hoe noemen we die mensen die op de vlucht zijn? Het is een discussie die regelmatig opduikt, en zo ook deze week. Hoofdredacteur Journaal Inge Vrancken legt uit hoe de terminologie bij VRT Nieuws gehanteerd wordt. "Je gebruikt het woord "vluchteling" in een generieke term."
Vrancken: "In algemene berichtgeving wordt generieke term "vluchteling" gebruikt"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft zich op Twitter in de discussie gemengd naar aanleiding van de berichtgeving van onze nieuwsdienst. Hij benadrukte onder andere dat er in de stations geen "vluchtelingen" slapen, wel "illegale migranten die asiel weigeren aan te vragen".

Hoofdredacteur Inge Vrancken verduidelijkt het gebruik van de term "vluchteling" bij VRT Nieuws. "Je gebruikt het woord "vluchteling" in een generieke term. Als je bericht over een vluchtelingenkamp, over een boot vol vluchtelingen,... dan gebruik je één term om al die mensen aan te duiden."

Verschil met juridische term

Vrancken benadrukt dat er een verschil is met de juridische term "vluchteling". "Volgens het internationaal recht is een vluchteling iemand die oorlog, conflict of vervolging ontvlucht en daar heb je heel specifiek mensen die recht hebben op internationale bescherming. Zij krijgen de juridische term vluchteling."

En ook tussen "vluchtelingen" en "migranten" is er een heel duidelijk verschil. "Je kan het natuurlijk ook hebben over migranten, maar migranten zijn mensen die vrijwillig hun huis verlaten, die ervoor kiezen om hun leven te verbeteren en daarvoor naar een ander land gaan. We mogen die termen niet door elkaar halen."

"Niet altijd even duidelijk"

Het verschil is in de praktijk niet altijd even duidelijk. "Als je het hebt over een Afghaan of een Irakees die in een vluchtelingenkamp leeft, hoe noem je zo'n Afghaan dan? Dan hangt het er vanaf uit welk deel van het land - uit Afghanistan of Irak - die komt of die recht heeft op internationale bescherming of niet. En die delen van dat land zijn vandaag anders dan vorige maand en volgende maand, want de situatie fluctueert natuurlijk ook."

"Vandaar dat je wel merkt in algemene berichtgeving, maar ook als mensen praten over die zaken, dat de generieke term "vluchteling" gebruikt wordt, maar die is verschillend van de juridische term "vluchteling"", stelt Vrancken.

 

Bron: deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet