Vranckx: "Verwijt van Assad naar Westen is wrang en cynisch"

7 februari 2017
Oorlogsverslaggever Rudi Vranckx noemt de verwijten van president Assad naar het Westen wrang en cynisch. "Wat België daar doet zou ik niet cosmetisch noemen, maar chirurgisch. Alle bommen zijn met zorg gegooid om zo weinig mogelijk burgerdoden te maken. De cijfers van de voorbije vijf jaar bewijzen: 80 procent van de burgerdoden zijn gevallen door de bommen van Assad."

In een interview met VRT Nieuws-journalist Jens Franssen had de Syrische president weinig lovende woorden voor België en Europa. "De Europese Unie steunt de terroristen van Syrië van bij het begin", klonk het. Of nog "een cosmetische operatie".

"Vreemd", vindt oorlogsverslaggever Rudi Vranckx. "Vooral als je bedenkt dat het Assad is die de laatste jaren het verwijt gekregen heeft dat hij IS buiten het vizier gehouden heeft en niet heeft aangevallen."

"Als je zou bekijken hoeveel bommen hij gegooid heeft, dan is het quasi altijd op de gematigde rebellen geweest. IS heeft hij buiten beschouwing gelaten. Bovendien heeft hij zich ingezet om elke vorm van burgerprotest, civiele bewegingen monddood te maken, dus het komt wrang en cynisch over als je dat verwijt maakt naar het Westen."

De Belgische operatie is allesbehalve cosmetisch te noemen zegt Vranckx. "Ik zou het niet cosmetisch noemen wat België daar doet, ik zou het chirurgisch noemen. Alle bommen zijn met zorg gegooid om zo weinig mogelijk burgerdoden te maken. Ik heb de cijfers er op nagekeken van de voorbije vijf jaar. 80 procent minimaal van alle burgerdoden zijn gevallen door de bommen van Assad."

Nieuwe wereldorde

Volgens Vranckx is er zich een nieuwe wereldorde aan het aftekenen. "Er is een merkwaardige, nieuwe as. Uiterst rechts in Europa, Poetin, Assad. Er is een propagandamolen op gang gekomen om een heel ander verhaal te vertellen over de echte ziekte van het Midden-Oosten, wat zich daar afspeelt. Ik vrees dat wij woelige tijden tegemoet gaan met alle verkiezingen in Europa."

"Assad, Rusland en Iran zijn het laken naar zich aan het toetrekken. De hoop leeft dat Trump daarop inspeelt, omdat Assad hoopt dat de focus zo hard op IS en de strijd tegen het moslimextremisme zal liggen dat Trump daarin mee zal gaan. En op die manier in Assad een objectieve bondgenoot ziet."

"Dan zitten we in het discours van wat extreemrechts ook wil: het is de schuld van de moslims, van het extremisme, van de vluchtelingen. Als je daarin meegaat, ga je voorbij aan het feit dat de meeste vluchtelingen gevlucht zijn van de oorlog die Assad gevoerd heeft. Het zou een misvatting zijn om de illusie te koesteren - als we meegaan met Assad en IS effectief verslagen met de steun van Assad en Poetin - dat de problemen opgelost zijn."

"De rode lijn is al zoveel keer overschreden"

Hoe komt het dan dat de zaken in het Midden-Oosten onbestraft blijven? "Omdat de macht daar uit de loop van een geweer komt", luidt het antwoord van Vranckx. "Omdat Assad de steun heeft van Iran en zijn milities, Hezbollah uit Libanon en Rusland."

 

"De rode lijn is al zoveel keer overschreden en telkens gebeurt het opnieuw. Iedereen hoopt op een tribunaal voor oorlogsmisdaden in Syrië, waar verschillende mensen op de eerste rij moeten zitten: al-Bagdadi met IS, al-Nusra, Al Qaeda, maar toch ook het regime van Assad."

 

Radio 1 Select