"Vredeseilanden is amper uit te spreken in het Spaans, Frans of Indonesisch"

13 januari 2018
"Vredeseilanden is amper uit te spreken in het Spaans, Frans of Indonesisch"
Veel kans dat u ze vandaag tegen het lijf loopt: de vrijwilligers van Rikolto - het vroegere Vredeseilanden - die aan de supermarkt of het station gadgets verkopen ten voordele van boerenorganisaties in de Derde Wereld. Op hun hesjes zal u nog de oude naam Vredeseilanden lezen, want de organisatie laat die naam nog niet meteen los.

Rikolto betekent "oogst" in het Esperanto. En die nieuwe naam was nodig, zegt directeur Jan Wyckaert in De Ochtend: "De naam Vredeseilanden dekte de lading niet echt, en zegt niet echt wat we doen. We werken ondertussen in 17 landen, onder meer in Azië en Latijns Amerika. En onze naam is amper uit te spreken in het Spaans, Frans of Indonesisch. Rikolto bekt wél in al die talen."

Toch verdwijnt de oude naam Vredeseilanden niet meteen. "Wij blijven onze brede publiekscampagnes voeren onder de naam vredeseilanden zolang dat nodig is. Het oude merk Vredeseilanden garandeert het nieuwe merk Rikolto. Dus als onze vrijwilligers u dit weekend aanspreken, dan zal dat onder de naam Vredeseilanden zijn."

Met de opbrengst van het verkoopweekend helpt Rikolto boerenorganisaties in ontwikkelingslanden. Het brengt de organisaties in contact met verwerkers en retailers, zodat de boeren hun producten kwijt kunnen op de westerse markt.

Herbeluister het fragment hier vanaf minuut 8.

Bron: vrtnws.be