"Vredesprijs is sterk signaal om seksueel geweld tegen vrouwen af te keuren"

5 oktober 2018
vrtnws.be
De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Denis Mukwege en Nadia Murad wordt unaniem positief onthaald. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) noemt het een sterk signaal om seksueel geweld tegen vrouwen af te keuren. David Van Reybrouck spreekt van "ongelofelijk goed nieuws voor de hele wereld".

Positieve reacties op Nobelprijs voor de Vrede

De reacties op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede voor de Congolese dokter Denis Mukwege en de Irakese Nadia Murad wordt unaniem positief onthaald.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo omschrijft de toekenning door het Nobelprijscomité als een heel goede zaak. "Meneer Mukwege is iemand die zijn leven heeft toegewijd aan vrouwen te verzorgen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Seksueel geweld werd vaak als oorlogswapen gebruikt. Het is een enorm sterk signaal om seksueel geweld af te keuren. Het is ook een erkenning voor Mukwege die in de Democratiesche Republiek Congo een heel belangrijke rol speelt", aldus De Croo.

"Seksueel misbruik tegen vrouwen komt vandaag meer in de aandacht, niet omdat het meer plaatsvindt, maar omdat eindelijk de normen aan het verschuiven zijn. Er wordt eindelijk meer over gesproken. Als je kijkt op welke manier president Trump deze week dokter Blasey Ford die getuigd heeft tegen de misschien toekomstige rechter Kavanaugh belachelijk maakt, dan zie je dat er nog veel werk is."

Ongelofelijk goed nieuws, niet alleen voor Mukwege, maar voor de hele wereld

De auteur van "Congo. Een geschiedenis" David Van Reybrouck reageert ook positief. "Het is ongelofelijk goed nieuws dat Mukwege de Nobelprijs heeft gewonnen. Niet alleen voor hem en zijn team in het Panziziekenhuis, maar ook voor heel Congo en de hele wereld. Mukwege is een van de meest nobele zielen die ik ooit heb ontmoet. Ik ben diep onder de indruk van zijn werk voor de verkrachte vrouwen waarmee hij dagelijks te maken heeft. Het is een indrukwekkende man die de prijs meer dan wie ook verdient."

Miet Smet en Marleen Temmerman treden Van Reybrouck bij in "De wereld vandaag". "Het is schitterend dat Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen. We hebben samengewerkt. We hebben heel veel samen campagne gevoerd en wetenschappelijke voordrachten gegeven en onderzoek gedaan. Ik ben ook in het ziekenhuis in Panzi geweest waar hij werkt. Ik heb geholpen met de analyse van zijn gegevens voor zijn publicaties. Ik zie hem niet veel meer, maar ik ken hem persoonlijk goed", aldus Marleen Temmerman.

Ook Miet Smet heeft dokter Mukwege ontmoet in zijn ziekenhuis in Panzi. "Dokter Mukwege verdient de Nobelprijs voor de vrede. We hebben de ziekenzalen bezocht in Panzi waar de vrouwen verpleegd en geholpen worden. We hebben ook de vrouwen en mannen ontmoet die buiten zaten. Men zegt dikwijls en de blanken denken dat, dat bij de zwarten niet zoveel ontwikkelde mensen zijn als bij de blanken. Wel, dokter Mukwege overstijgt het gros van de blanken in zijn inzet en in hetgeen hij doet", besluit Smet.

Nadia Murad neemt het in de hele wereld op voor getroumatiseerde vrouwen die door IS misbruikt werden

Dokter Mukwege deelt de Nobelprijs met de 25-jarige Nadia Murad. De jezidivrouw uit Irak werd door IS gebruikt als seksslavin, maar kon naar Europa ontsnappen. "Ze neemt het over de hele wereld op voor de getraumatiseerde jezidivrouwen die door IS misbruikt werden als seksslavinnen", zegt Hilde Vautmans van de Europese liberalen.

Reactie van Murad en Mukwege

Murad en Mukwege hebbel al gereageerd op de onderscheiding. Murad zei dat ze de prijs wil delen met alle Jezidi's, de Irakezen, de Koerden, alle minderheden en iedereen ter wereld die seksueel geweld heeft moeten doorstaan.

Mukwege draagt hem op aan alle vrouwen die sterven door conflicten of met geweld te maken krijgen.

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld vandaag'

Lees ook