Vrees jij voor economische instabiliteit door het beleid van Trump?

24 januari 2017
De nieuwe president Donald Trump had het al tijdens zijn campagne aangekondigd: hij wil een protectionistisch beleid voeren om jobs te creëren. Op zijn eerste werkdag heeft hij er meteen werk van gemaakt: hij schrapte het het Trans-Pacific Partnership (TTP), een akkoord dat een vrijhandelszone zou creëren tussen de VS en Australië, Canada, Mexico, Japan, Chili, Maleisië, Peru, Nieuw-Zeeland, Singapore, Vietnam en Brunei.

De protectionistische handelspolitiek van Trump zou ook in ons land banen kunnen kosten. Er moet rekening gehouden worden met een verlies van 1.200 banen. In het meest ongunstige scenario gaat het om 5.000 banen. De cijfers werden berekend door professor internationale economie Hylke Vandenbussche (KU Leuven) en staan vandaag in De Tijd.

Voor de volledige Europese Unie zou het beleid van Trump 50.000 jobs doen sneuvelen, en in het meest ongunstige scenario zelfs 240.000 banen kunnen kosten.

Econoom Paul De Grauwe is in De Morgen zeer pessimistisch over de koers van Trump: “Die protectionistische agenda is een prelude voor een handelsoorlog.”

Reageer

  • Vrees jij ook economische instabiliteit en banenverlies door de protectionistische politiek van Trump? Wat zullen de gevolgen volgens jou zijn?
  • Moeten we vrezen voor een handelsoorlog met de VS?