Vrienden Sanda Dia verkopen mondmaskers met #JusticeForSanda

9 juni 2021
sandadia.be
De steunactie die de vrienden van Sanda Dia hebben opgezet om de familie te helpen, heeft al meer dan 20.000 euro opgebracht. Over het exacte bedrag wil de groep nog niet communiceren, omdat ze eerst de papa van Sanda Dia op de hoogte willen brengen. "Maar dit is meer dan we ooit gehoopt hadden", zegt Lucas Serrien. Hij vindt het ongelofelijk dat zoveel mensen de actie steunen. "Het is fantastisch dat mensen dat willen doen."

Via de website sandadia.be verkopen de vrienden van de overleden student mondmaskers met een portret op van hun vriend en de slogan #JusticeForSanda. Mensen die dat willen kunnen ook een gift doen om de familie van Dia financieel te ondersteunen.

Student burgerlijk-ingenieur Sanda Dia stierf eind 2018 na een extreem doopritueel van de studentenvereniging Reuzegom. Eergisteren zou de raadkamer van de rechtbank van Hasselt zich buigen over de doorverwijzing van de 18 leden van de studentenclub naar de strafrechter. Maar toen de zitting eigenlijk moest beginnen, bleek dat de advocaat van een van de Reuzegommers een wrakingsverzoek had ingediend tegen de voorzitter van de raadkamer. De zaak werd daarmee op de lange baan geschoven.

Voor de vrienden was dit een enorme teleurstelling. "We zijn heel triest en droevig. Wij hebben nog altijd niet de kans gekregen om het volledige plaatje te geven. Zelfs na drie jaar lopen wij nog rond met het gevoel dat wij niet alles weten. Sanda heeft nog altijd niet de rechtvaardigheid gekregen die hij verdient. We begrijpen niet waarom dit zo lang moet duren", zegt Serrien.

Steunbetuigingen

Hij en de andere vrienden putten wel veel moed uit de steunbetuigingen die ze krijgen. Ondertussen hebben ze al meer dan 2.500 mondmaskers verkocht. "Met die mondmaskers willen we Sanda zoveel mogelijk levendig houden. We kunnen dan ook zien hoeveel andere mensen er achter ons staan. Het is een ongelofelijk gevoel om te zien als iemand die wij niet kennen dat mondmasker draagt. Dat geeft sterkte op momenten dat wij die sterkte nodig hebben, zoals eergisteren. Het is fantastisch dat mensen dat willen doen."

De steunactie bracht al meer dan 20.000 euro op. "Dat is veel meer dan we hadden gehoopt." Dat geld dient niet om de gerechtskosten te betalen, want de advocaten van de familie werken pro deo, maar wel om de familie financieel te ondersteunen. "De papa van Sanda heeft door alle gebeurtenissen ook gezondheidsproblemen gehad, wat financiële zorgen met zich meebracht. Op die manier willen wij hem wat rust geven."

Luister naar het gesprek in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: