Vrienden van de wijsheid: Antoon Vandevelde

19 april 2015
De derde Touché-gast in deze maand van de filosofie is hoogleraar Antoon Vandevelde, filosoof en econoom aan de KU Leuven.

Antoon Vandevelde is vooral bezig met moraalfilosofie. Meer bepaald met de sociale rechtvaardigheid en het samengaan van economie en ethiek.

De filosofie brengt hem rust, net als poëzie, literatuur, hardlopen en tuinieren.

In Touché vertelt hij welke boeken, films, muziek én mensen zin en richting gegeven hebben aan zijn leven. En ook hij probeert te antwoorden op die allesoverheersende vraag: wat is toch de zin van het leven?

Antoon Vandevelde heeft een zwak voor free jazz en psychedelische muziek uit de vroege jaren zeventig. Aan het nummer 'Comme à la radio' van de Franse zangeres Brigitte Fontaine heeft hij een bijzondere herinnering. Brigitte Fontaine is ondertussen 65 en ze zingt nog steeds.Hij vond troost in het boek 'De meester en Margarita' van Mikael Bulgakov en vindt de roman 'Tous les matins du monde' (vertaald als 'Geen ochtend ter wereld') van Pascal Quinard een must. Het boek over het leven van de gambaspeler Marin Marais en zijn leermeester, Monsieur de Sainte Colombe, werd in 1991 verfilmd door Alain Corneau.

Hij verloor zijn hart in de Italiaanse geboortestad van Giacomo Leopardi :Recanati. Binnenkort komt er een film over hem uit.

Hij las het kluizenaarsverhaal 'The hermit of the garden' van Gordon Campbell.

'Het zevende zegel' (1957) van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman is volgens hem dé film, die we moeten bekijken om het leven beter te begrijpen.

Antoon Vandevelde is voorzitter van de Raad van Bestuur van Hefboom, een organisatie die financiering en advies levert aan sociale en duurzame projecten.

Het laatste jaar aan de universiteit zal hij zijn eigen cursus opzij schuiven en het enkel hebben over 'La condition humaine' van Hannah Arendt.

Muziek in de uitzending:

Dean Martin – Money burns a hole in my pocket
Frank Zappa – Peaches en regalia
Brigitte Fontaine & Art Ensemble of Chicago – Comme à la radio
Fabrizio de Andre – La città vecchia
Scott Walker – The seventh seal
Rwanda – Cécile Kayirebwa
John Coltrane en Miles Davis – My funny Valentine (live)
Jordi Savall – Les pleurs (bewerking voor gamba solo – uit de soundtrack van “Tous les matins du monde” (1991) van Alain Corneau)
Andreas Scholl – One charming night (van Henry Purcell)
Björn Schmelzer/Graindelavoix - Espoir dont tu m’a fayt partir (uit Codex Chantily, MS 564)

 

Foto © KU Leuven - Rob Stevens

Radio 1 Select