Vrienden van de Wijsheid: Jean Paul Van Bendegem

12 april 2015
Tijdens de maand april, de maand van de filosofie, nodigt Friedl’ Lesage vier spraakmakende filosofen uit. Zondag 12 april is wetenschapsfilosoof Jean Paul Van Bendegem te gast.

Jean Paul Van Bendegem is hoogleraar aan de VUB en gastprofessor aan de Universiteit Gent.

Van een wiskundefanaat verwacht je veel rechtlijnigheid, maar toch noemt hij zichzelf vooral een immense twijfelaar.

En verder vindt deze ‘vrolijke atheïst’ dat de autonomie van de mens heel relatief is.

Sinds maart trekt hij met acteur Kurt Defrancq door Vlaanderen met de voorstelling “V.E.R.F.”, waarin ze samen ‘de kunst van het leven en het leven van de kunst’ onderzoeken.

Jean Paul Van Bendegem vertelt in Touché welk boek we moeten lezen, welke film een goed inzicht in het leven geeft en welke muziek waardevol is.

Hij heeft het over de man, die voor de voorloper van het internet zorgde, Paul Otlet (1868 -1944), die alle kennis van zijn tijd op fiches zette. Een deel van zijn werk is te bezichtigen in het Mundaneum in Bergen.

Het is geen verrassing, dat hij zeer gestructureerde en gestileerde films van Peter Greenaway, tot zijn favoriete cinema rekent. Vooral "Drowning by numbers" waarin ook nog een telspelletje verwerkt zit, doet wiskundefanaten zoals hem watertanden.

Van Bendegem is grote fan van de Britse auteur Julian Barnes. Zijn roman uit 1982 "Before she met me"/"Voor ze me kende" (Arbeiderspers) heeft hem doen beseffen, dat hij een potentiële moordenaar is.

En over moord gesproken: hij is al jaren lid van de Sherlock Holmes Society of London .

Patagonië is voor hem een droombestemming, maar dat moet zo blijven. Hij wil de mythe niet ontkrachten door er naartoe te reizen. Hij leest er wel over in de Encyclopedia Patagonica van Dree Peeremans.

 

Muziek in de uitzending:Bert Kämpfert – Living it up

The Beatles – Hello goodbye

Kate Bush – Pi

Michael Nyman – Wedding Tango (uit de soundtrack van “Drowning by numbers” van Peter Greenaway”)

Philip Glass – Part 10 (uit “Music in twelve parts”)

Dirk Van Esbroeck en Juan Masondo – “Chacarera de media flor” (uit de voorstelling “Patagon, Patagonia - live in de Stadsschouwburg in Kortrijk 2003. VRT-Productie)

La Petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken – Allegro uit Concerto Nr 3 in G groot, BWV 1048 uit de “Brandenberger concertos” van Bach

Scratch and Burn – “The crazy adventures of Wassup Holmes” (uit MTV-serie “Scratch and Burn”)

Monty Python’s Flying Circus – “Every sperm is sacred” (uit soundtrack “The Meaning of Life”)

Krystian Zimerman – “Variationen für Klavier, opus 27” van Anton Webern
 

 

Foto © VRT

Radio 1 Select