Vriendschap in tijden van corona

13 mei 2020
Vriendschappen onderhouden in tijden van corona is niet evident. Online kun je elkaar wel zien en horen, maar da’s toch niet hetzelfde als samen een pint gaan drinken of iets te gaan eten. Toch zijn die vrienden net nu onmisbaar, al is het maar om wat stoom af te laten zo nu en dan. Journalist Selma Franssen schreef het boek ‘Vriendschap in tijden van eenzaamheid’.

Toen Selma Franssen 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid' schreef, kon ze niet vermoeden dat het thema ooit zo actueel zou worden. Bij het begin van de lockdown begon ze wat te twijfelen over dingen die ze had geschreven. Want ze gaat nogal tekeer tegen sociale media als surrogaat voor 'echt fysiek' contact. Maar die bleken nu toch heel belangrijk voor het onderhouden van vriendschappen.

"Er gaat natuurlijk niks boven 'the real thing'"

Het is fijn om via sociale media te kunnen praten met vrienden, dat er zoiets bestaat als de ‘Netflix Party’. Maar tegen elkaar 'echt' zien kan niks op. Selma Franssen woont alleen en heeft letterlijk 50 dagen niemand ‘gezien’. Dat weegt, hoeveel contact je ook online hebt. Geen vrienden zien, ze eens kunnen vastpakken, is slecht voor je mentale én fysieke gezondheid. Mensen die zich eenzaam voelen, gaan meer roken, drinken en eten. Ouderen die enkel familie zien, zijn minder gezond dan zij die familie én vrienden zien.

"Bespreek niet alleen je angsten met vrienden"

Als het dan toch allemaal online moet gebeuren, wat doe je dan best niet? "Maak geen klaagzang van de virtuele dates met vrienden" zegt Franssen. Iedereen heeft stress, is wel eens bang en onzeker. Er is veel aan de hand in de wereld maar thuis gebeurt er weinig. Je hebt dus niet veel te vertellen en dan is de kans groot dat je horrorverhalen gaat delen met je vrienden. Het is oké dat je angsten bespreekt met vrienden, maar het mag niet alleen dàt zijn. Zoek ook andere gespreksonderwerpen of doe iets leuks samen online. Investeer in dingen die je energie geven, speel samen online spelletjes spelen of ga quizzen. 

Opvallend : oude vrienden zoeken opnieuw contact, mensen die je al lang niet meer zag of hoorde. Anderzijds is het moeilijk om nieuwe vriendschappen aan te gaan. Dat geldt ook voor mensen die op zoek zijn naar een lief, al doen we dat al langer online. Er bestaan ook apps voor vriendschappen, maar die zijn veel minder bekend en het blijft een online gebeuren natuurlijk. 

Is een vriendschap die zich puur online afspeelt evenveel waard als een 'echte' vriendschap?

Franssen gelooft niet dat een online vriendschap aan alle facetten van een ware vriendschap kan beantwoorden. Je kunt je emotioneel eenzaam voelen ook al heb je online veel contacten. Uit onderzoek blijkt dat vriendschap ons het meeste energie geeft. Meer dan familie. Je vrienden kies je zelf, familie niet. Het zijn relaties die je zelf vorm kan geven.

Zijn buren en collega’s nu onze nieuwe vrienden? Omdat je ze vaker hoort en ziet?

Het is logisch en positief in deze coronatijden om het contact met je buren te versterken, zeker in de stad. Maar je moet toch opletten dat je niet in een te kleine bubbel wordt geduwd. Diverse sociale contacten zijn belangrijk, dankzij vrienden vergroot je je leefwereld. 

Dreigen we vrienden kwijt te raken door de lockdown?

Uit onderzoek blijkt dat als je 200 uur samen hebt doorgebracht, je de ander niet langer ziet als een ‘kennis’ maar als een goeie vriend. Dan is er een band opgebouwd en die kan je weer aanhalen, ook als je elkaar een tijd niet ziet. Maar als je net voor de lockdown nieuwe vrienden maakte, is dat veel moeilijker. Dan is die 'fond' er nog niet. Er zijn vriendschappen die altijd intens zullen blijven en andere die zullen uitdoven. Duidelijk is dat vriendschappen in deze rare tijden plots een heel andere invulling krijgen. 

Lees ook